Teksti: Mari Pihlajaniemi
Kuvitus: Anne Stolt
Monet perinteiset joulupöydän kasvikset ovat erinomainen valinta, jos haluaa herkuttelun lisäksi säästää ympäristöä ja ilmastoa.
- Maa-artisokka: Samettinen keitto esimerkiksi kuivatuilla suppilovahveroilla ryyditettynä lämmittää alkupalana.
- Palsternakka: Toimii niin laatikkona, uunissa paahdettuna, pyreenä kuin naposteltavina sipseinäkin.
- Talvikaali: Vaikkapa valkosipulinen hapankaali tai venäläistyyppinen pannulla meheväksi haudutettu kaali maistuvat lisukkeina.
- Talviomena: Haukkaa sellaisenaan tai tee mausteisia uuniomenoita, omenapiirakkaa, kakkua tai glögiä.
- Mustajuuri: Monipuolista mustajuurta voi käyttää niin keitoissa, muhennoksena kuin gratinoitunakin. Mustajuuri maistuu myös keitettynä voisulan kera.
Vinkit on julkaistu alun perin Suomen Luonnossa 10/2018.