Harakanpesä on pilkkanimi, mutta pallomainen risupesä on huolella rakennettu. Rakentaminen vie kauan, ja harakat aloittavat pesän teon jo lopputalvesta. Pesä sijaitsee melko korkealla puussa. Poikaset lähtevät pesästä noin kuukauden iässä.

Pesästä sojottaa risuja joka suuntaan ja sisäänmenoaukko on pieni, joten pesään on vaikea tunkeutua. Rakennelma on kuitenkin iso ja näkyvä, joten petojen on kohtuullisen helppo löytää se. Rakentaminen vaatii harjoittelua, ja huonosti tehty pesä voi hajota.

HARA Mieleen tulee japanilainen puuarkkitehtuuri, jossa puuosat on usein liitetty toisiinsa ilman teräsosia taidokkaiden puuliitosten avulla. Rakennusosia voidaan sellaisenaan kierrättää uuteen pesään, mikä on kiertotaloutta parhaimmillaan.

HAKULINEN Pesä on rohkea ja erottuva. ”Täällä tämä nyt on, tulkaa jos pääsette.” On vaikuttavaa, että ympäristön elementit on tuotu tähän ja luotu niistä aivan oma muoto.

HÄNNINEN Tässä on sattumanvaraisuuden estetiikkaa, mutta kuitenkin herkkyyttä siinä, miten risut retkottavat mikä mihinkin. Minulle harakanpesä on henkilökohtainen, koska olen asunut kolmessa asunnossa, joiden ikkunasta näkee pesän. Yksi oli käytössä vuosia ja kasvoi koko ajan korkeutta.