Tuntomerkit: Mustalintukoiras on nimensä mukaisesti noenmusta. Vain nokassa hieman keltaista ja nokan päällä kyhmy, musta sekin. Naaraskin on hyvin tumman ruskea, poskesta ja kaulan sivusta vähän vaaleampi. Nuori lintu on naarasta vähän vaaleampi. Mustalinnun lentoääni on hento, mutta erottuva hijy hijy. Se kuuluu öiseltä taivaalta kevätmuutolla. Allien ja pilkkasiipien kanssa yhteisiä parvia. Mustalintukin on päivä- ja yömuuttaja. Muutolla se lentää usein pitkinä monisatapäisinä rihmoina veden pinnassa keskellä kesääkin, kun mustalintuja siirtyy sulkasadon vuoksi Itämerelle.

Elintavat: Mustalintu on arka lintu ja se yksittäisin parein. Vesissä se usein kohottautuu ylös räpistelemään siipiään ja nyökkää päätään äkisti. Hyvin nopea lento, jopa 80 km tunnissa.

Ravinto: Mustalinnun ravintoa ovat simpukat, äyriäiset ja muut selkärangattomat kuten madot. Pesäjärvellä surviaissääskien toukat ja vesikirput tärkeitä naaraille, untuvikoilla taas hyönteiset.

Lisääntyminen: Munii lähellä rantaa olevaan, monasti varvikon tai pensaan suojaamaan pesään 6–9 munaa, hautoo runsaat neljä viikkoa. Poikaset tulevat lentokykyisiksi vähän yli puolentoista kuukauden ikäisinä.

Runsaus ja levinneisyys: Mustalinnun Suomen pesimäkanta on pieni, vain 1000–2000 paria Lapin järvissä. Vielä runsas 100 vuotta sitten mustalinnun pesimäalue ulottui Suomenselälle, Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan saakka.

Tiesitkö: Mustalinnun hji hjy, hento mutta silti melko helposti kuultava ääni luo hienoa tunnelmaa toukokuun arktikan muuton yöhön.