Tuntomerkit: Koiras on lähes kokonaan valkoinen, korostuksena kuitenkin musta niskaviiva sekä nokan musta väri, joka jatkuu korostukseksi silmän ympärille. Naaraan päälaki on ruskea, poski ja kurkku korostuneen valkeat ja vatsapuoli vaalean harmaa. Koiras on samanvärinen syyspuvussaan, kuitenkin vähän tummempi selästään ja lennossa siipilaikku näkyy isompana. Uivelo lentää nopeasti, pystyy äkkinäisiin käännöksiin ja saattaa heittelehtiä. Uivelolla on narisevia ja karheita ääniä.

Elintavat: Hyvin arka. Kun muut koskelot juoksevat lentoon, uivelo ponnahtaa kuin tavi suoraan ylös veden pinnalta.

Ravinto: Talvella pikkukalat tärkeimpiä, mutta kesällä pääravintona hyönteiset ja toukat, lisänä vesikasvien versot ja siemenet.

Lisääntyminen: Pesä palokärjenkolossa tai muussa luonnonkolossa sekä vanhastaan uutuksi kutsutussa pöntössä, jossa lentoaukon suuruus vähintään 75 mm. Munia 7–11. Hautoo nelisen viikkoa ja poikaset lentokykyisiä yli kahden kuukauden iässä.

Runsaus ja levinneisyys: Pesivä parimäärä 2500–5000, se on ilahduttavasti vähän kasvanut. Euroopan uiveloistakin noin neljännes on Suomessa pesiviä. Uivelon talvehtiminen erityisesti merialueilla lisääntynyt huomattavasti.

Tiesitkö: Telkän tapaan myös uivelon munia kerättiin aikanaan ruoaksi lintua munittamalla. Yksi syy kannan vähittäisen kasvuun on suojelu.