Odocoileus virginianusValkohäntäkauriilla on läpi vuoden hyvin tasavärinen, kesällä punaruskea ja talvella ruskeanharmaa kaula, jossa kurkun alla näkyy selvä valkoinen alue eli kaulalappu. Kuonon laajaa mustaa osaa ja silmiä korostavat valkoiset reunat ja myös korvien sisällä näkyy valkoisia karvoja. Valkohäntäpukin kookkaat sarvet kaartuvat eteenpäin piikkien määrän vaihdellessa kahdesta kymmeneen. Sarvet tippuvat talvella joulu–tammikuussa.

Valkohäntäkauris on saanut nimensä kookkaasta, päältä ruskeasta ja alta valkoisesta hännästään, jonka se juostessaan tai paetessaan nostaa pystyyn kuin valkoisen lipun.

Syödessään kauris pitää häntää alhaalla, jolloin hännän reunakarvoista muodostuu peuran takapäähän suuri vaalea v-kuvio. Valkohäntäkauriin turkki on kesällä punaruskea ja talvella ruskeanharmaa ja kauriin vatsan vaalea alue on vain vähän näkyvillä. Muiden kauriiden tavoin myös valkohäntäkauriin vasat ovat kauniin pilkullisia.

Valkohäntäkauriilla on pitkät, ohuet jalat ja kookas vartalo. Vanhat pukit näyttävät lihaksikkailta syksyn kiima-aikana. Valkohäntäkauriin ruumiin korkeus 90–130 ja pituus 150–180 senttimetriä. Valkohännät liikkuvat usein yksin tai pienissä muutaman yksilön ryhmissä tai pienissä laumoissa. Hyville ravintokohteille saattaa kerääntyä jopa kymmeniä yksilöitä ruokailemaan.