Näin joulun alla tulee pohdittua omaa suhdetta tavaraan, kun kaupat ja joulutorit täyttyvät joululahjoja hiki hatussa etsivistä ihmisistä. Vaikka vuosi vuodelta mietitään enemmän, kuinka välttää ostamasta turhia lahjoja, pitävät lahjan antamiseen liittyvät perinteet pintansa. Samaan aikaan siivotaan kotia juhlapyhiä varten ja kirotaan nurkissa pyörivää ja pölyttyvää rojua – jonka on pahimmillaan saanut edellisenä jouluna lahjaksi.

Itse pidän lahjojen antamisesta, enkä haluaisi luopua siitä kokonaan. Myös minä olen kuitenkin joutunut pähkäilemään, mitä tehdä lahjojen kanssa, joista ei pidä tai joille ei löydy käyttöä. Tätä tunnetta en halua antaa lahjaksi kellekään. Lahjaa ostaessani mietin nykyisin entistä enemmän, kuinka todella ilahduttaa sen saajaa ­– eikä aiheuttaa lisää harmia. Tässä muutama vinkki, joihin tukeudun lahjoja valitessani ja lisäksi yksi ekstravinkki lahjan saajalle.

Anna lahjaksi jotain, joka katoaa luonnostaan.
Monet suosivat nykyään lahjoja, jotka on tarkoitettu kulutettaviksi. Erilaiset ruoka- ja herkkulahjat ovat aina toimivia. Esimerkiksi astetta arvokkaampi kauniisti pakattu oliiviöljy, itse tehty hillo tai viinipullo ilahduttavat varmasti saajaansa. Kokemukseni mukaan jouluna ei välttämättä kannata antaa nopeasti huonoksi meneviä herkkuja, ne nimittäin helposti jäävät joulun ruokapaljouden keskellä syömättä. Myös kosmetiikka tai erilaiset saippuat ovat hyviä lahjoja, mutta niidenkin suhteen kannattaa olla varma, että tuntee lahjansaajan maun.

Aineettoman lahjan ei välttämättä tarvitse olla vuohi Afrikkaan.
Erilaiset aineettomat lahjat ovat nykyisin suosittuja täytteitä pukinkonttiin. Valikoimaa löytyy runsaasti hyvän mielen joululahjoista hemmotteluhoitoihin tai aktiviteetteihin. Erityisen ihania ovat mielestäni saajalle räätälöidyt, itse toteutettavat aineettomat lahjat. Tällainen voisi olla esimerkiksi leffailta läheisesi lempielokuvan mukaan, johon elokuvan katselun lisäksi kuuluisi teeman mukainen pukeutuminen ja illallinen. Kylpylähoitoa mieluummin voi antaa lahjakortin johonkin kivaan julkiseen saunaan, jolloin lahjansaaja pääsee nauttimaan myös seurastasi. Itse askarreltu lahjakortti tuo lahjaan erityisen tunnelman!

Arkea helpottavat lahjat
Mielestäni loistava lahja on sellainen, jonka saaja haluaisi mutta ei itse ikinä raaskisi ostaa. Lahjan ei tarvitse kuitenkaan olla kallis – on monia tuotteita, joita käytämme arjessa mutta joista valitsemme aina edullisimman version. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi kauniit servietit, luonnonkuiduista tehty tiskiharja tai luonnonkosmetiikkasaippua.

+ Lahjansaajalle: Uskalla sanoa, jos et pidä lahjasta.
Tätä joutuu treenaamaan. Usein kuitenkin on parempi kiittää lahjasta ja kertoa kohteliaasti, ettet välttämättä tulisi käyttämään saamaasi asiaa kuin se, että lahja päätyy käyttämättömänä kotiisi pyörimään. Näin välttyy mahdollisesti epämukavilta tilanteilta tulevaisuudessa ja antaa vinkin lahjan antajalle siitä, ettei kyseisen kaltaisia asioita kannata hankkia sinulle tulevinakaan jouluina. On tärkeää kuitenkin lukea tilannetta ­– joskus on hyvä vain kiittää lahjasta ja miettiä myöhemmin, mitä sille tekisi, kuin pahoittaa toisen mieli.

Jos pohdiskelet vielä viimehetken hankintaa jollekin, Suomen Luonnon tilaus on oiva lahja luonnonystävälle. Sen lisäksi että lahjasta riittää saajalle iloa koko vuodeksi se tuo hyvän mielen, sillä Suomen Luonnon tilaustuotot käytetään luonnonsuojelutyöhön!

joulujoulupaketti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.