80/2020

Karhu oli oli menneinä vuosisatoina ja tuhansina mystinen, kunnioitettu ja pelättykin. Monissa pohjoisen kulttuureissa karhu on ihmiselle sukua.

Peijaisissa se laskettiin takaisin luontoon. Kunnioitetulla, pelätyllä karhulla on jopa 200 eri nimeä, koska sen nimeä ei haluttu sanoa ääneen.

Suomen kielen tapaan oksi esiintyy monessa suomalais-ugrilaisessa sukulaiskielessä karhun alkuperäisenä nimenä. Karhukin on peitenimi, alunperin se liittyi karhun karvoihin, turkkiin. Oksin hellittelynimi taas on Ohto, joka on siirtynyt myös etunimeksi.

Olin viime viikolla kahtena perättäisenä yönä kuvaamassa piilokojusta oksia Suomussalmella Martinselkosen hyvin hoidetussa karhunkuvauspaikassa.

Karhunpennut leikkivät alinomaan.

Karhuyö on aina kiintoisa. Tässä muutamia kuvia oksista. Kuvat ovat kaikki näiltä kahdelta kuvausyöltä valittuja. Ensimmäisenä yönä nousi voimakas sade ja rajuja tuulenpuuskia. Sekään ei haitannut karhuja.

Tällä hetkellä luontokuvauspiilokojuissa on hyvin tilaa, kun kansainväliset asiakkaat ovat poissa. Kannattaa hankkia melkoinen elämys kotimaan luontomatkailussa! Nämä yritykset palvelevat hienosti asiakkaitaan.

 

karhumesikämmenmetsän omenaohtooksiotsovuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €