Olin alkukesästä vierailemassa Amsterdamissa ystäväni luona ja pääsin neljän päivän aikana tutustumaan kaupunkiin hyvin kotiutuneen oppaani jäljissä. Amsterdamissa ihastuttivat monet asiat: kanaalien ja niiden varsilla sijaitsevien talojen kauneus sekä museoiden, kahviloiden ja ravintoloiden runsaus, mutta myös kasvisravintoloiden määrä ja kaupungin mieletön pyöräilyverkosto. Erityisesti reissun kohokohdaksi nousi viimeisen päivän pyöräretkemme Pohjois-Amsterdamiin, josta löytyi mielenkiintoinen pieni ”ekokylä” De Ceuvel.

De Ceuvel sijaitsee lyhyen lauttamatkan päässä keskustasta Pohjois-Amsterdamissa, Johan van Hasseltin kanaalin läheisyydessä. Kylä on rakennettu alueelle, joka toimi yli 80 vuoden ajan laivatelakkana. Vuonna 2012 Amsterdamin kaupunki vuokrasi alueen ryhmälle arkkitehteja, joiden toiveena oli muuntaa entinen teollisuusalue ekologiseksi ”kaupunkikeitaaksi” ja työympäristöksi luovan alan yrittäjille.

Entiset asuntolaivat toimivat nykyään luovan alan yrittäjien työhuoneina.

 
Entiseltä teollisuustontilta löytyykin nykyään yrittäjien ja taiteilijoiden työhuoneita, vuokrattavia tiloja ja ekokahvila Café de Ceuvel. Tulevaisuudessa paikalla voi myös yöpyä. Alueen rakennukset koostuvat pääasiassa vanhoista asuntolaivoista, joiden entiset omistajat lahjoittivat ne lähes ilmaiseksi projektille. De Ceuvel on muutenkin rakennettu pääasiassa kierrätetyistä materiaaleista: asuntolaivojen ohella esimerkiksi kahvila on koottu osittain uimavalvojien kioskista ja vanhoista meripollareista.

Asuntolaivat nostettiin paikalleen teollisuuden vuosikymmenien ajan saastuttamalle maaperälle, jota ryhdyttiin käsittelemään phytoremediaation avulla eli istuttamalla maaperää puhdistavia kasveja alueelle. Ympäristöhyötyjen lisäksi tämä menetelmä ilahduttaa De Ceuvelin kävijöitä, jotka pääsevät nauttimaan vehreistä maisemista ja monipuolisesta kasvillisuudesta. Talolaivoja yhdistävä aluetta kiertävä puinen kävelysilta suojaa vierailijoita saastuneelta maaperältä ja kasveja tallomiselta. De Ceuvelissa käytettävä energia tuotetaan omavaraisesti tai ympäristöystävällisesti ja työtiloja lämmitetään muun muassa aurinkosähköllä. Myös kierrätyksen suhteen ollaan tarkkoja ja kaikki alueen jätteet, jopa osa vessajätöksistä, pyritään hyödyntämään uudelleen.

Infotaulut kertovat alueen historiasta ja De Ceuvelin toiminnasta.

 
Paikan verkkosivuilla kuvaillaankin, ettei De Ceuvel ole vain ”salainen puutarha”, joka jättää jälkeensä puhtaamman maaperän. Se toimii myös testiympäristönä erilaisille ekologisille teknologioille, kuten energiaomavaraisuuden ja jätteiden kierrättämisen uusille ratkaisuille. Itseäni eniten vierailussamme ilahdutti kuitenkin se, miten saastuneesta, ränsistyneestä ja käyttökelvottomasta alueesta on pystytty luomaan jotain niin viihtyisää ja vehreää. Ehkäpä Suomeenkin saataisiin toteutettua vastaavanlainen konsepti? Uskon, että potentiaalisia alueita ja kysyntää sille löytyisi.

Vierailijana alueella pääsee nauttimaan herkullisia antimia viihtyisän Café de Ceuvelin terassilla, käyskentelemään ympäriinsä kävelysillalla (johon sunnuntaina oltiin laitettu esille pieniä kirpputoripöytiä) tai vain haaveilemaan, miltä tuntuisi työskennellä trendikkään näköisissä työhuonelaivoissa. Suosittelenkin lämpimästi seuraavalla Amsterdamin vierailulla hyppäämään lauttaan ja karauttamaan pohjoiseen, josta De Ceuvelin lisäksi löytyy ihastuttavia townhouse -alueita, puiden reunustamia jokia ja kauniita pyöräilymaastoja – sekä Amsterdamin mahdollisesti viihtyisin olutpanimo Oedipus.

Lue lisää De Ceuvelin alueesta: http://deceuvel.nl/en/.

Vehreää aluetta kiertää puinen kävelysilta, joka suojaa kasveja.

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.