Sunnuntaina äänestetään kuntavaaleissa. Jos et käynyt äänestämässä ennakkoon, kannattaa ylihuomenna suunnata vaaliuurnille. Äänestämällä tuot mielipiteesi kuuluviin myös luonnon ja ympäristön puolesta, sillä kuntavaaleissa valittavilla valtuutetuilla on suuri merkitys siihen, millaisia päätöksiä kunnissa tehdään luontoalueiden, ympäristön ja ilmastonmuutoksen kannalta.

Tässä kolme esimerkkiä asioista, joihin voit vaikuttaa äänestämällä kuntavaaleissa.

1. Kestävä elämä

Valtuutetut ja heidän puolueensa pääsevät vaikuttamaan esimerkiksi siihen, tuetaanko kunnissa yksityisautoilua vai panostetaanko pyöräteihin ja julkisen liikenteen toimivuuteen tai minkälainen asema kasvisruualla on kouluissa. Kunnissa päätetään myös energiatuotantoon liittyvistä ratkaisuista. Jos ekologiset valinnat ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat lähellä sydäntäsi, pidä huolta, että myös ehdokkaasi ajaa näitä asioita.

2. Lähiluonto

Lähiluonnolla on suuri merkitys erityisesti kaupungissa asuvien ihmisten hyvinvointiin. Monilla kaupungeilla on upeita lähiretkeilypaikkoja ja viheralueita, joista kaupunkilaiset ja turistit pääsevät nauttimaan. Näitä alueita ei kuitenkaan kannata ottaa itsestäänselvyytenä, sillä esimerkiksi asuntopulan vuoksi niitä havitellaan helposti rakennusmaiksi. Jos haluat edistää omien lähellä olevien luontokohteiden säilymistä, valitse ehdokas tai puolue, joka tarjoaa vaihtoehtoisia ratkaisuja lähiluonnon rakentamiselle.

3. Ilmastonmuutoksen torjuminen

Eri alojen tutkijat ovat globaalisti osoittaneet ilmastonmuutoksen johtuvan pääasiassa ihmisen toiminnasta. Siitä huolimatta Suomessa ja maailmalla on korkeissa asemissa ihmisiä, jotka eivät usko ilmaston lämpenemisen johtuvan meidän toimistamme. Yhtenä esimerkkinä näistä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka kovaa vauhtia purkaa erilaisia ympäristösäädöksiä. Ratkaisevat päätökset maapallon tulevaisuuden kannalta tehdään nyt. Ilman ilmastonmuutoksen torjuntaa jarruttavia päättäjiäkin ympäristökatastrofin estäminen tulee olemaan kenties suurin haaste, jonka me ihmiskuntana kohtaamme. Jos vallankahvaan valitaan yhtään enempää ilmastoskeptikoita, ei tulevaisuutemme näytä kovin hyvältä. Tutki, mitä mieltä ehdokkaasi on ilmastonmuutoksesta ja varmista, että hän ylipäänsä uskoo siihen.

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.