Tammikuussa vietettävä Vegaanihaaste on nostanut vegaaniruokavalion taas tapetille. Lähdin itse toista kertaa mukaan haasteeseen. Olen ollut kasvissyöjä jo useita vuosia, mutta merenelävät, maitotuotteet ja kananmunat ovat osa päivittäistä ruokavaliotani. Vegaanihaasteen myötä toivon saavani uusia ideoita ruuanlaittoon, vegaanisia reseptejä päivittäiseen käyttöön sekä uusia makuelämyksiä.

Kasvissyöntiä ja vegaaniruokavaliota pidetään trendikkäinä, mutta samalla ne herättävät keskustelussa negatiivisia mielipiteitä, ilkkumista ja jopa aggressiivista suhtautumista vegaaneja kohtaan. Asiassa nousevat jatkuvasti esiin samat kommentit ja argumentit. Itse suhtaudun vegaaneihin positiivisin mielin, mutta ymmärrän jossain määrin, mikä sekasyöjiä hiertää kasvissyönnissä ja vegaaniudessa. Haluaisinkin nostaa esiin muutaman keskusteluissa yleisesti esiintyvän (kriittisen) kommentin vegaaniudesta ja yrittää vastata niihin näin ei-vegaanin mutta myönteisesti kasvispainotteiseen ruokavalioon suhtautuvan näkökulmasta.

”Miksi vegaanien täytyy imitoida eläinperäisiä tuotteita esimerkiksi soijanakeilla tai vegaanisilla juustoilla? Jos on ryhtynyt vegaaniksi, pitäisi syödä kasviksia sellaisena kuin ne ovat.”

Monet kasvissyöjät ja vegaanit ovat valinneet ruokavalionsa eettisistä tai ekologisista syistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he eivät pitäisi lihan tai muiden eläinperäisten tuotteiden mausta. Itsekin olen kasvissyöjä, koska olen huolissani ympäristöstä ja tuotantoeläinten kohtelusta, en sen vuoksi, etten pitäisi lihan mausta. Itse asiassa haaveilen makkarasta tai lihahampurilaisesta aina aika ajoin ja olen iloinen, että niille on tehty edes jonkinlaiset vastaavat korvikkeet kasviksista. Tällaiset eläinperäisiä tuotteita imitoivat vegaaniversiot myös helpottavat kasvis- tai vegaaniruokavalioon siirtymistä, jolloin ei joudu kokemaan, että pitää luopua jostakin.

”Ihmiset ryhtyvät vegaaneiksi koska se on trendikästä. Kohta tämäkin muoti on vain historiaa ja kaikki palaavat sekasyöjiksi.”

Tähän en usko. Jotkut saattavat ryhtyä vegaaneiksi koska se on tällä hetkellä trendikästä, mutta luulen, että suurin osa tekee valinnan tietoisuuden lisääntymisen vuoksi. Tiedämme yhä enemmän ruokavaliomme vaikutuksista ympäristöön ja olemme paremmin perillä tehotuotannon tavasta kohdella eläimiä, minkä vuoksi monet valitsevat vegaanisen tai kasvisruokavalion. Myös tarjonnan lisääntyminen vaikuttaa asiaan, sillä nykyään on paljon houkuttelevia kasvis- tai vegaanivaihtoehtoja liharuualle eikä eläinperäisistä tuotteista luopuminen tarkoita enää ankeaa porkkanan pureskelua.

”Mistä tietää että joku on vegaani? Hän kyllä kertoo sen.”

Samaa ja eri mieltä. Tunnen paljon vegaaneja ja kasvissyöjiä, joista kukaan ei tee numeroa ruokavaliostaan. Saarnaamiseen olen törmännyt ainoastaan ajoittain verkon keskustelupalstoilla. Joskus on tosin pakko tuoda esiin se, ettei voi syödä eläinperäisiä tuotteita ruokavalionsa vuoksi: esimerkiksi yhdessä ystävien kanssa kokatessa. Tähän en ole keksinyt järkevää tapaa toimia: pitäisikö syödä etukäteen, tuoda omat eväät vai aiheuttaa päänvaivaa muille ja pakottaa koko porukka taipumaan omiin ehtoihin? Mikään ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta.

”Ulkomailta tuodut kasvisruuat, kuten avokado ja kvinoa, ovat epäekologisempia kuin suomalainen liha.”

Avokadon ja kvinoan suosion kasvu on aiheuttanut ympäristöhaittoja joissakin niiden viljelymaissa, mutta vegaanisesti voi syödä myös ympäristöystävällisesti. Avokadon ja kvinoan voi korvata monilla kotimaisilla tuotteilla. Myös soijan viljely saa osakseen usein kritiikkiä. Suurin osa ulkomailla tuotetusta soijasta käytetään kuitenkin lihakarjan ravinnoksi, jota myös suomalainen karja syö, eikä ihmisten ruuaksi.

Joka tapauksessa kasvisruokavalio on todettu useaan otteeseen eettisemmäksi ja ympäristöystävällisemmäksi kuin liharuokavalio, joten kaikki pienetkin askeleet sitä kohti ovat tervetulleita! Ei tarvitse ryhtyä kasvissyöjäksi tai vegaaniksi, vaan pienemmilläkin valinnoilla on merkitystä. Ehkä pidät yhden kasvisruokapäivän viikossa tai lähdet ensi vuonna (tai vaikka heti) Vegaanihaasteeseen mukaan?

kasvisruokalihansyöntiruokavegaani

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.