”Kun vuonna 1950 muovia tuotettiin koko maapallolla puolitoista miljoonaa tonnia, on arvio vuodelle 2050 jo 753 miljoonaa tonnia. Tuotetun muovin sekä meriin päätyvän roskan määrä kulkevat käsi kädessä, joten meriemme tulevaisuus näyttää perin muoviselta.” Näin kirjoittaa toimittaja Johanna Mehtola tällä viikolla ilmestyneessä Suomen Luonnossa 9/2016.

Muovista puhutaan nykypäivänä paljon, usein kauhistelevaan tai muuten kriittiseen sävyyn. Kukapa ei olisi kuullut tai lukenut yli Texasin osavaltion kokoisesta muoviroskalautasta joka ajelehtii Tyynellämerellä, vesilintujen vatsasta löytyneistä muoviesineistä tai kuorintavoiteiden mukana vesistöön päätyvästä mikromuovista?

Viime vuosina on tapahtunut kuitenkin myös paljon hyvää muovin suhteen. Ihmisten tietoisuus on lisääntynyt, monet maat ovat tehneet rajoituksia muovipussien käytön suhteen ja useat kauppaketjut ovat muuttaneet muovipussit maksullisiksi.

Muovin vähentämisen voi aloittaa arjen pienillä valinnoilla. Tässä muutama vinkki!

Ruokaostoksilla

Ota oma kassi mukaan. Aloitetaan tutuimmasta ja helpoimmasta. Kanna aina mukana kangaskassia tai käytettyä muovikassia. Jos kangaskassi vie laukussa liikaa tilaa, käytetyn muovikassin saa yleensä taiteltua niin pieneksi ja ohueksi, että se mahtuu lähes mihin tahansa laukkuun.

Jätä hedelmäpussit kauppaan. Olen jo vuosia punninnut hedelmät ja vihannekset ilman pussia, eikä yksikään kaupan kassa ole koskaan huomauttanut asiasta. Jos ympäriinsä kieriskelevät tomaatit ja omenat ärsyttävät, ota muovipussi, mutta vain yksi. Laita vihannekset ja hedelmät samaan pussiin ja liimaa hintalaput sen kylkeen. Joissakin kauppaketjuissa hevi-osaston tuotteet punnitaan vasta kassalla, joten niitäkin voi suosia.

Valitse mahdollisimman vähän pakattu tuote. Voit tehdä ostopäätöksen sen mukaan, mikä tuote sisältää mahdollisimman vähän muovia. Jos haluat ja on mahdollista, yksi keino välttää muoviin pakattua ruokaa, on ostaa suoraan tuottajalta tai asioida enemmän halleissa ja leipomoissa. Toki voit kasvattaa osan ruuastasi myös itse!

Kanna mukana omaa pakkausta. Jos nappaat usein kahvin mukaan, sujauta laukkuun oma take away -kuppi – näin vältyt käyttämästä joka kerta kahvin muovikantta. Sama pätee, jos käyt usein hakemassa lounaan läheisestä salaattibaarista tai noutotiskiltä. Useat ravintolat, kaupat ja kahvilat myyvät nykyään mukaan omiin astioihin, kannattaa kysyä!

Kylpyhuoneessa

Tarkista tuoteseloste eli INCI-lista. Monissa kosmetiikkatuotteissa saattaa esiintyä muovia. Esimerkiksi 2014 julkaistussa Ylen jutussa listataan, millä eri nimillä muovi saattaa esiintyä tuoteselosteessa. Myös CosmEthics-sovellus auttaa monimutkaisten INCI-listojen lukemisessa.

Suosi luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka valmistetaan pääosin luonnollisista aineista, joten siitä muovia ei löydy. Luonnonkosmetiikka merkitään erilaisin sertifikaatein, joista löydät lisätietoa esimerkiksi Pro Luonnonkosmetiikka -yhdistyksen sivuilta. Myös Joutsenmerkki-tuotteet ovat muovivapaita, joten niihin voit luottaa myös synteettisen kosmetiikan puolella.

Tee itse! Kosmetiikkaa voi valmistaa myös itse. Monet kaupan kuorintavoiteista sisältävät parjattua mikromuovia ja esimerkiksi juuri ihon kuorintaa varten löydät ainekset kätevästi omasta kaapista. Esimerkiksi sekoittamalla kahvinpuruja kookosöljyyn saat luonnollisen ja hyvältä tuoksuvan sekä toimivan kuorinnan!

Vaatekaapilla

Pese mahdollisimman harvoin. Joistakin vaatteista irtoaa pesukoneessa mikromuovihiukkaisia, jotka siirtyvät edelleen vesijärjestelmäämme. Mikromuovit ovat niin pieniä, että ne ohittavat puhdistuslaitteiden suodattimet ja päätyvät vesistöihin. Vähentämällä pesukertoja, tuulettamalla ja puhdistamalla vain paikalliset tahrat pienennät vesiin joutuvaa muovikuormaa. Erityisesti fleece-vaatteet sisältävät paljon mikromuovia ja niistä saattaa irrota jopa parituhatta muovin palaa jokaisella pesukerralla.

Suosi luonnonkuituja. Monet keinokuidut sisältävät muovia ja niitä on vaikea tulevaisuudessa hävittää ympäristöstä. Ostamalla luonnonkuiduista, kuten villasta, puuvillasta, silkistä tai pellavasta valmistettuja vaatteita varmistat, että vaatteet ovat helpommin kierrätettävissä eikä niistä irtoa pesun mukana mikromuoveja veteen.

Lue lisää mikromuovista tuoreen Suomen Luonnon 9/2016 Kotona-palstalta.

mikromuovimuovijäte

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €