Kyllä kasvissyöjiä on hemmoteltu viime aikoina. Kasvissyönnin suosio kasvaa, tarjonta lisääntyy ja keskustelu on aktiivista. Lauantaina 1. lokakuuta vietetään Maailman kasvisruokapäivää. Sen kunniaksi viisi syytä, miksi nyt kannattaa ryhtyä kasvissyöjäksi. Tai edes vähentää liharuokaa!

1. Runsauden pula

Vaihtoehdot lisääntyvät ja valikoima laajenee, puhutaan sitten kaupan hyllyistä, ravintoloista tai saatavilla olevista resepteistä. Hyvänä esimerkkinä ovat erilaiset lihan korvikkeet, kasviproteiinit, joita on hiljattain tullut markkinoille. Joko testasit kotimaiset Nyhtökauran, Härkiksen tai MiFUn? Entä ovatko oumph, quorn ja tempeh tuttuja?

2. Kasvimaidot vapautetaan virvoitusjuomaverosta

Alkuviikosta uutisoitiin, että kasvimaidot pääsevät samalle viivalle lehmänmaidon kanssa ja niiltä poistuu virvoitusjuomavero. Tämä ilahduttaa erityisesti vegaaneja, jotka eivät käytä eläinperäisiä tuotteita. Kasvimaitoja kannattaa kuitenkin kokeilla vaikka ei olisikaan vegaani, sillä ne tuovat piristävää vaihtelua perinteisiin maitoruokiin.

3. Sesonkivihannekset ja -hedelmät tarjolla

Sesonkikasvisten ostaminen on entistä helpompaa. Kauppaketjut ovat nostaneet sesongissa olevat vihannekset ja hedelmät hyvin esille, jolloin kaupassa kävijän on helppo poimia kasvikset koriinsa ilman suurempia mietintöjä. Usein osaston vierestä löytyy myös tietoiskuja ja vinkkejä sesonkivihanneksista ja -hedelmistä.

Sesongissa olevia kasviksia kannattaa suosia, sillä ne ovat usein edullisia, maukkaita ja ympäristölle ystävällisiä. Jos kasvisten sesongit kiinnostavat, käy tutustumassa Satokausikalenteriin.

4. Kasvismättö kasvussa

Kauas on tultu siitä, kun kasvisruokaa pidettiin mauttomana ja yliterveellisenä viherpiiperryksenä. Nykyään lähes kaikkea perinteistä roskaruokaa saa myös kasvisversiona ja usein jopa vegaanisena, oli kyse sitten einesruokalaarin kasvislihapiirakasta vihiksestä, hampurilaisketjujen kasvispurilaisista tai uusien trendikkäiden pizzerioiden tryffeliöljyssä voidelluista vegaanipitsoista. Inspiraatiota kasvismättöilyyn voi hakea esimerkiksi Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmästä, joka keskittyy pääasiassa vegaanisen roskaruuan fiilistelyyn.

5. Päättäjät heräilevät

Kasvimaitojen verovapautus osoittaa, että myös yhteiskunnallisella tasolla aletaan herätä kasvissyönnin merkitykseen. Toinen ilahduttava uutinen tällä viikolla tuli Helsingin kaupungilta, joka ilmoitti ottavansa päiväkodeissa viikoittaisen kasvisruokapäivän käyttöön ja mahdollistavansa vegaaniruokavaluin osassa päiväkodeista kokeilumielessä.

(6. Ja onhan se kasvissyönti toki ekologiselta ja terveyden kannaltakin ihan hyvä asia. Ja kaiken lisäksi kasvisruoka on hyvää!)

Ps. Kasvissyöntiin ja ruuan ekologisuuteen tartutaan myös ensi viikolla ilmestyvässä Suomen Luonnossa 8/2016. Pysy kuulolla!

kasvisruokakasvissyönti

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.