Lounaistuulien takia pitkään pysähdyksissä ollut arktisten vesilintujen muutto pääsi lopulta vauhtiin viime viikonloppuna.

Sunnuntaina tarkkailimme mereistä muuttoa Kirkkonummen Mäkiluodossa.

Aamu valkeni kirkkaana ja purevan kylmänä kauniin aamuruskon myötä. Auringon tultua esiin lämpötila alkoi nopeasti nousta, ja puolilta päivin vallitsi jo ajankohtaan nähden leppoisan lämmin sää.

Saaressa kaikuivat järripeippojen, vihervarpusten, tali- sini- ja pyrstötiaisten äänet, peukaloiset ja punarinnat varoittelivat tiheikköjen kätköissä. Huuhkaja nousi lentoon metsästä saaden kiukkuisesti raakkuvat varikset hännyksikseen. Huuhkaja istui hetken avoimesti rantakalliolla ennen kuin suunnisti takaisin saaren metsäisiin osiin. Katso Jussi Lindströmin kuvaama video.

Kaunis ilma ja koillisen puolelle kääntynyt tuuli saivat muuttolinnut liikkeelle. Muuttopäällä olivat etenkin allit (yli 60 000 muuttanutta), haahkat (1300 m) ja valkoposki- (1540 m) sekä sepelhanhet (445 m).

Vesilintujen jatkuva idästä valuva virta kulki osittain kaukana ulkomerellä, ja paljon hanhia jäi lajilleen määrittämättä. Mereistä liikennettä lisäsivät osaltaan myös lokit, joista pikkulokkeja ynnättiin peräti 780 yksilöä.

Allit suunnistivat määrätietoisesti länteen. Kuva: Ari Seppä / Vastavalo

 
Mantereen suunnasta muuttovirtaan yhtyivät sepelkyyhkyt, varpushaukat ja monet pikkulintulajit kuten västäräkit, peipot, viherpeipot, pikkuvarpuset ja tiaiset. Petolintuja nähtiin hieno kirjo suohaukoista ja piekanasta muuttohaukkaan.

Lämpimien säiden seurauksena liikkeellä oli vielä paljon haarapääskyjä, ja päiväperhosia muutti yksittäin etelään. Neitoperhonen, amiraali, ohdakeperhonen ja sitruunaperhonen saatiin määritettyä. Myöhäinen rantakäärmekin vilisti polun poikki – sen pitää jo kiireesti löytää tiensä talvehtimiskoloon.

Kangaskiuru pysähtyi hetkeksi lepäämään auringon lämmittämälle kivelle. Kuva: Jussi Lindström

 
Tähän asti säät ovat olleet varsin leutoja, mutta nyt koko kuluvalle viikolle on ennustettu voimakasta koillisvirtausta. Siperia alkaa tyhjentyä hanhista ja muista vesilinnuista. Hanhiparvia kannattaakin tähyillä koko maassa.

allihanhetsyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.