Viikonloppureissullani Lempäälässä yövyin kerrassaan viehättävässä vanhassa rakennuksessa. Punatiilinen vankka talo seisoo aivan Pyhäjärven rannalla ja veteen talon pitkä historiakin liittyy. Kyseessä on Lempäälän Luontaiskylpylä, joka on perustettu 1926, siis jo 90 vuotta sitten. Kylpylä on erikoistunut vesihoitoihin kuten höyry- ja saunahoitoihin, valeluihin ja käärehoitoihin. Se on maamme ainoa yhä toiminnassa oleva perinteinen vesihoitolaitos.

Kuva: Johanna Mehtola

Vesihoidot vaikuttavat verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja hermostoon. Hoitojen yhteydessä tarvitaan myös riittävästi lepoa. Tunnin lepo hoidon jälkeen tehostaa hoitojen suotuisaa vaikutusta.

En käynyt missään hoidoissa, mutta tuntui, että paksujen tiiliseinien suojassa jo nukkuminen oli elvyttävää, saati hieman seisahtanut, ”poirotlainen” pysähtyneisyys menneeseen aikaan, jota koko talo tuntui huokuvan.

Kuva: Johanna MehtolaSeinällä oli kokoelma vanhoja valokuvia ja niistä näki, että tämäkin kylpylä on ollut oman aikansa viihdekeskus ja hyvinvoinnin lähde. Hoitajia on kuvissa kuin suurten ikäpolvien luokkakuvissa.

Ja vieraiden joukossa on ollut aika nimekästä sakkia kuten Aaro Hellaakoski, Ilmari Kianto ja Mika Waltari. Tiedä, mitkä heidän inispiraatioistaan ovat peräisin juuri Luontaiskylpylän rauhoittavasta miljööstä.

Kun vesiliukumäet ja allasbaarit on jo niin nähty, tekee luontaiskylpylän rauha jo itsessään ihmiselle hyvää.

P.S. Tiesithän, ettät talviuintikausi on alkanut! Itsekin voi siis järjestää vesihoitoja pulahtamalla kylmään veteen. Olo virkistyy ja vastustuskyky paranee. Maassamme on rekisteröityjä talviuintipaikkoja jo yli 250, lue lisää www.suomenlatu.fi.

Lempäälän Luontaiskylpylätalviuintivesivesihoito

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.