98/100

Kiiruna menestyy kaikkein karuimmissa ja kylmimmissä olosuhteissa yli pohjoisen kaamoksen. Kiiruna laskeutuu talveksi tunturinlakien kivirakoista vain vähän alemmaksi rinteisiin. Siellä se pääsee käsiksi tunturipajun sekä tunturi- ja vaivaiskoivun urpuihin ja versoihin.

Talvipuvussa kiirunalla on täydellisesti lumen värinen suojapuku. Ja kesäpukukin avoimessa tunturirakassa sulautuu niin kauniisti jäkäläisten kivien väriin, että kiirunan hukkaa helposti silmistään, vaikka olisi juuri katsellut sitä aivan lähietäisyydeltä.

Kappaleen matkaa lennähtävä kiirunaparvi sulautuu talviseen tunturinrinteeseen.

 
Vain aivan lyhyitä matkoja lentävän kiirunan levinneisyys on erikoinen. Kiiruna esiintyy pohjoisimmassa Eur-Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa, Islannissa ja Grönlannissa, Huippuvuorilla ja Karhusaarella, jotka ovat aika eristyksissä toisistaan. Mutta mantereisesti eristynyt alalajin kanta elää myös ylhäällä Alpeilla ja Pyreneillä. Meillä Suomessa kiiruna on vain aivan pohjoisimpien tuntureiden puuttomien lakien lintu.

100 päivää luonnossakiirunaLinnutSuomi 100