71/100

On ollut hauska työntää kameraa ja objektiivia hitaasti ja varovaisesti sisiliskon lähelle. Väärä liike, lankeava varjo tai risahdus pelästyttää oitis sisiliskon piiloon. Häiritä ei sovi. Joskus sisiliskoja on vanhan risuaidan rangalla tai lämpimällä kivellä kerralla useampikin. Ne palaavat mielellään tutuille paikoille päivää paistattelemaan.

Vähän kun antaa mielikuvitukselle tilaa, voi kuvitella sisiliskoja isommaksi. Näin pääsee liskojen valtakauden tunnelmiin. Nämä digitalisoidut sisiliskokuvat olen kaiken lisäksi ottanut dia-aikana, mikä lisää hieman historian siipien havinaa.

Sisiliskon yksi ”salaisuus”: se luo aika ajoin nahkansa, toinen: sisilisko voi katkaista häntänsä paetessaan saalistajaa.

 
Sililisko voi paeta vihollistaan katkaisemalla ovelasti häntänsä. Sen on kyllä ehdittävä kasvattaa uusi talveksi, koska sisilisko varastoi siihen energiaa, jonka se on hädissään hännän katkaistessaan menettänyt. Sisilisko myös luo nahkansa aika ajoin, kuten kuvassa näkyy.

Sisiliskojen väri vaihtelee paljonkin, useimmat ovat ruskeita, mutta on myös harmaita, mustia ja oliivinvihreitä.

Kannattaa hiipiä hiljaa kauniille aurinkoisille niittykulmille ja tarkkailla sisiliskon elämää – ja antaa mielikuvituksellekin hieman tilaa.

 
Sisilisko poikkeaa useimmista matelijoista siinä, että sen hedelmöitetyt munat kehittyvät naaraan kehossa ja se ”synnyttää” heinäkuun lopulla kolmesta kymmeneen poikasta, noin 3-5 cm:n mittaisia. Aikuinen on 10-20 cm:n pituinen. Poikaset on suojattu kalvolla josta ne räpistelevät irti parissa tunnissa. Sitten on kiire tankata mm. hyönteisiä ja hämähäkkejä, jotta syksyn viiletessä on riittävästi energiaa horrostella yli talven. Se vietetään kivikoissa ja juurikoloissa, syvälläkin maassa roudalta suojassa, kevään heräämiseen asti.

Sisilisko elää koko maassa ja on maailman pohjoisin matelijalaji; sen levinneisyys ulottuu Jäämerelle saakka. Sisilisko voi elää jopa 10-vuotiaaksi.

Sisilisko on 10–20 cm pitkä, sen häntä on pitempi kuin muu keho.

 
Tässä muutamia sisiliskon pikku salaisuuksia.

100 päivää luonnossasisiliskoSuomi 100

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.