Aineettomat joululahjat ovat entistä suositumpia ja valinnanvaraa on saimaannorpan uima­rauhasta turkis­eläinten tarhattomaan tulevaisuuteen.

Lahja ilman konkreettista, hypisteltävää tavaraa ei kuitenkaan ole mikään uusi juttu, vaikka aineettomuus onkin vakiintunut merkittäväksi osaksi suomalaista lahjaperinnettä.

”Jo antiikin Kreikassa annettiin aineettomia lahjoja, kuten arvonimiä, uskollisuuden osoituksena lahjoittajalle. Lahjan antaja odotti myös jonkinlaista vastalahjaa itselleen”, sanoo kulttuuriperintötutkimuksen jatko-opiskelija Maija Santikko Turun yliopistosta.

Aineettomien lahjojen kasvavalle suosiolle on selkeät perusteet. Kestävä kehitys ja eettisyys ovat monille tärkeitä asioita lahjan valinnassa.

”Sitä mukaa, kun varallisuus kasvaa, on entistä vaikeampaa keksiä lahjoja ihmisille, joilla on jo kaikkea. Monet pikemminkin karsivat turhia tavaroita elämästään. Tämä trendi lisää aineettomien lahjojen suosiota. Toinen tämän päivän lahjoihin liittyvä trendi on lahjatoiveiden kysyminen etukäteen”, Santikko valaisee.

Mutta onko aineeton lahja alkuunkaan lahja, kun sitä ei voi koskettaa?

”Lahjan tunnusmerkit vaihtelevat sen mukaan, mistä näkökulmasta lahjoja tutkitaan. Lahjassa on mielestäni olennaisempaa se, että lahja on annettu vastikkeetta kuin se, mikä sen sisältö on.”

Aineettomia lahjavinkkejä

Eläimet | Lahjoituksella voi tukea eläinten oloja ja oikeuksia edistävää työtä.
www.lahjaelaimille.fi

Luonto | Turvaa kaupunki­luontoa ja lähimetsiä 10 eurolla, anna saimaannorpalle uimarauhaa 30 eurolla tai takaa karhu­perheelle korpi­maita 50 eurolla.
www.sll.fi/lahjaluonnolle

WWF | Lahjoituksen voi kohdistaa valitsemaansa suojelukohteeseen. Sivuilta voi ladata myös sähköisen joulukortin.
www.wwf.fi

Metsä | Miten olisi lahjaksi pala luonnontilaista metsää ja lupaus metsäretkestä vielä kaupan päälle?
www.luonnon­perintosaatio.fi

HSY | Helsingin Seudun Ympäristö­palvelu HSY on listannut kattavasti tavaraa parempia joululahjaideoita, kuten palveluja, elämyksiä, aikaa tai hyvää mieltä.
www.annajotainmuuta.fi

joulujoululahjavinkit

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.