Siikajoella, Pohjois-Pohjanmaalla pesinyt arosuohaukkanaaras Selja näyttää viimein lähteneen muuttomatkalle. Sen reitti ei kuitenkaan kulje Suomen vaan Ruotsin kautta. Eilen sunnuntaina keskipäivällä Seljan gps-paikannin kertoi linnun olevan  Kokkolan korkeudella, vähän Åren hiihtokeskuksesta pohjoiseen, ruotsalaisella ylängöllä. Siellä se on risteillyt pari päivää 800–900 metrin korkuisten huippujen tuntumassa. Ehkä se on siis saalistellut tunturisopuleita.

”Ainakin se on sopulialuetta. On siellä varmaan myös harmaakuvemyyriä, mutta paha mennä näkemättä sanomaan”, Seljalle lähettimen asentanut rengastaja Ari-Pekka Auvinen sanoo.

Selja lähti valumaan kohti etelää heti syyskuun ensimmäisenä päivänä. Se liihotti Näkkälän ja Hetan kylien välistä ja ylitti käsivarrentien lähellä Palojoensuun kylää, josta on Kilpisjärvelle 148 kilometriä. Tässä vaiheessa haukan päivävauhti oli vielä hiljainen, mutta kun sää kirkastui viime viikon tiistaina juuri ennen puolta päivää ja samalla tuuli navakoitui ja kääntyi pohjoiseen, se alkoi pudottella vauhdilla kohti lounasta.

Nyt Seljalla on takanaan 1427 kilometrin muuttomatka, eikä se ole edennyt vielä juuri lainkaan kohti etelää. Se päätti näet tehdä aluksi yli Suomen mittaisen välimuuton Lappiin, jotta saisi lihotettua itensä ennen muuton koettelemuksia. Seljan pitäisi lopulta talvehtia jossakin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta mitä kautta se sinne pyrkii, sitä emme vielä tiedä.

”Muut linnut ovat lähteneet tähän mennessä etelään Suomenlahden perukan kautta”, Auvinen kertoo, ”Meillä on kyllä lukurengaskontrolli [toisesta linnusta] Falsterbosta ja aivan länsi-Norjastakin. Tuolla suunnalla se voisi mennä Norjan kautta.”

arosuohaukkagps-paikannusmuuttolinnutsatelliittiseurantaseljasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.