Suomen Luonnon toimittaja kävi katsomassa Guardians Of The Earth -elokuvan DocPoint-festareilla. Elokuvassa mahdottomasta tulee mahdollista, mutta riittääkö sekään?

Elokuvailta Coronan alakerrassa Andorrassa on alkamassa. Odotuksia ilmastosopimusneuvotteluista kertovasta elokuvasta ei juuri ole. Lähinnä kysymyksiä; voiko sopimusneuvotteluista, jotka ovat lähinnä kokoustamista, saada jännittävän elokuvan? Vastaus on kyllä.

Filip Antoni Malinowskin viime vuonna valmistunut elokuva seuraa enimmäkseen ilmastoasiantuntija Saleem Huqia, joka sparraa vähiten kehittyneitä valtioita ja saarivaltioita neuvottelujen edetessä. Tavoitteena on kunnianhimoinen sopimus, jossa ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 celsiusasteeseen.

Suuret sopimusneuvottelut näyttäytyvät välillä absurdeilta. 20 000 ihmistä, joiden joukossa on maailman suurimpia johtajia, on kokoontunut riitelemään siitä pitäisikö sopimuksessa käyttää sanaa ”aikoo”, ”pitäisi” vai ”voi”. Oheistilaisuuksissa palkitaan neuvottelujen suurimpia fossiileja, ilmastostarat kuten Al Gore pitävät esitelmiä ja eri tahot järjestävät omia tilaisuuksiaan.

Draamaa syntyy vastakkainasettelusta. Öljyn ja hiilen varaan oman taloutensa perustaneet valtiot kuten Saudi Arabia ja Australia näyttäytyvät suurina pahoina. Toisella puolella ovat saarivaltiot, jotka hukkuvat mereen seuraavien 10–15 vuoden aikana, jos ilmaston lämpenemistä ei pysäytetä nyt. Neuvottelujen etenemistä ja kiireellisyyttä luodaan dokumenttia jaksottavilla teksteillä ”11 päivää sopimukseen”, ”7 päivää sopimukseen” ”24 tuntia sopimukseen”.

Neuvottelujen ulkopuolella protestoivat aktivistit ovat sivuosassa, mutta heidän näyttäminen tuo asioihin perspektiiviä. Neuvotteluja rahoitetaan messutapahtumalla, missä on mukana mm. Coca-Cola ja muita yrityksiä sekä esimerkiksi öljyyn sijoittavia pankkeja. Aktivistit nostavat tätä ironiaa esiin.

Salaisuus ei ole, että vuoden 2015 neuvotteluissa sopimus syntyi. Dokumentin lopussa näkyy lukuisia hymyileviä kasvoja. Kaikki tuntuvat iloitsevan historiallisesta sopimuksesta. Mutta riittääkö se? Tiedämme, että yksi suurimmista saastuttajista on julistanut irtautuvansa sopimuksesta.

Guardians Of The Earth -dokumenttia voi suositella ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta kiinnostuneille. Se antaa katsojalle backstagepassin myös suljettujen ovien taakse ja valottaa prosessia mahdottomasta ristiriidasta historiallisen kunnianhimoiseen sopimukseen.

Elokuvan seuraava näytös on DocPoint festareilla Korjaamolla perjantaina 2.2. klo 20.45.

 

Guardians Of The Earth – Teaser 01 from Soleil Film on Vimeo.

dokumenttielokuvailmastonmuutosPariisin ilmastokokouspolitiikka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.