Tässä sinulle mukava lahjavinkki: vie ystäväsi tai muu läheisesi metsäretkelle, linturetkelle, kansallispuistoretkelle, kääpäretkelle, lumijälkiretkelle tai puulajiretkelle. Saat vapaasti valita myös jonkin muun retkiteeman.

Pakkaa mukaan hyvät eväät, istuinalustat ja rentoa mieltä. Jos retkikaverisi ei vielä ole innokas ulkoilija ja retkeilijä, suunnittele reitti häntä ajatellen. Retkeilyhalut voivat tyssätä heti alkuunsa liian vaativaan maastoon.

Jos sinulla on jokin erityistaito kuten lintujen, lumijälkien tai kääpien tunnistus, voit loistaa ystäväsi silmissä. Jos erityistaitoja ei taas löydy, voi mukaan napata luonto-oppaita ja etsiä vastauksia niistä.

Pelkkä kuusen juurella istuskelukin on hyvä vaihtoehto. Mieli lepää, joulukiireet unohtuvat ja verenpaine sekä stressitaso laskevat. Samalla voi kuunnella metsän ääniä ja haistella sen tuoksuja. Metsä tutkitusti vaikuttaa ihmisen henkiseen hyvinvointiin, joten metsäretkilahja ei ole mikään turhake vaan suoranainen hyödyke.

Jos retkellä on mahdollista olla yön yli, yöpymisen voi järjestää vaikkapa jossakin maamme sadoista autiotuvista. Tai yö laavulla tähtitaivasta ihaillen voi olla huomattavasti toimivampi lahja kuin esimerkiksi leipäkone.

Jos retkiajankohtana on paljon lunta ja lämpötila plussalla, suojalumesta voi rakentaa yhdessä vaikkapa lumiukon. Silloin oheislahjaksi voi antaa hiiliä, porkkanan, kaulaliinan ja pipon. Käytetytkin asusteet käyvät, koska ne tulevat lumiukolle tai -akalle. Sitten vain yhdessä lumipalloja pyörittelemään.

Retkilahjakortin voi askarrella vanhasta Luonnonkalenterista tai jo luetuista Suomen Luonnoista.

joulujoulupaketti

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.