Turve ei ole biomassaa vaan fossiilista hiiltä, mutta sen asiaa ajaa Suomessa jostakin syystä Bioenergia ry.

Yhdistys on nyt julkaissut useissa lehdissä mainoksia, joissa kerrotaan perättömiä asioita turpeesta. Ilmoituksen ja yhdistyksen kampanjan mukaan ”Suomessa asuu maailman hölmöin kansa”, kun se ei ymmärrä käyttää turvetta tarpeeksi.

Ilmeisesti tällä tavoitellaan lisää tukea turpeelle. Mainoksessa valtavana rikkautena mainitun turpeen käyttö nimittäin romahtaisi, jos turve ei saisi vuosittain yli sadan miljoonan euron verotukea (tuki on 2017 valtiovarainministeriön mukaan 146 miljoonaa euroa). Ilman tukea turvevarojen todellinen arvo tulisi esiin ja ne osoittautuisivat nykyisellä energian hinnalla varsin vähäarvoisiksi. Taloudellisesti arvottomia kohteita ei kansainvälisesti lueta varantoihin, ja esimerkiksi Tanskalla on paljon arvotonta öljyä ja Britannialla hiiltä liian ohuina suonina.

Mainos väittää, että Suomen turvevarat tekisivät meistä norjalaisia rikkaampia. Tämä on tietenkin roskaa. Norja saa vuosittain parikymmentä miljardia euroa öljy- ja kaasutuloja ja lisäksi Norjalla on valtava öljyrahasto, jonka tuotto on tähtitieteellinen.

Turve on kovin erilaista tavaraa kansantalouden kannalta kuin öljy. Se on vaikeasti kuljetettavaa ja siksi energiayksikköä kohti turpeen arvo on vain murto-osa öljyn hinnasta. Turvetta ei viedä, koska se ei kannata. Se on selvästi kivihiiltä huonompi polttoaine ja muistuttaa ruskohiiltä jonka energiatiheys on samoin niin kehno, ettei kuljettamisesta tule mitään eikä markkinoita ole. Ilmastoa lämmittävien päästöjen suhteen turve on kivihiiltä reilun kymmenyksen vielä pahempi polttoaine.

Hölmöin kansa –ilmoitus myös väittää, että turvevaramme on ”jopa kaksi kertaa arvokkaammat kuin tunnetut öljyvarannot Pohjanmerellä”. Väite on härski, koska Pohjanmerellä on jäljellä valtavat öljy- ja kaasuvarat, joiden arvo on vähintään satoja miljardeja euroja. Varoja on sekä Norjassa että Britanniassa.

Rahallisesta arvosta turveväki ei ole aikaisemmin rohjennut sanoa mitään, mutta väittänyt virheellisesti, että turpeessa olisi energiasisältöä enemmän kuin Pohjanmeren öljyssä. Sekään ei siis pitänyt paikkaansa, vaan turvevaroihin oli propagandassa otettu mukaan taloudellisesti mahdoton varanto ja öljyyn ei. Lisäksi öljyvarat esitettiin kymmeniä vuosia vanhaan lähteeseen vedoten pienempinä kuin ne ovat.

Turvevaroja ei käytetä kestävästi, sillä Suomen virallisen YK:n ilmastosopimukselle tekemän raportin mukaan turvevaramme hupenevat koko ajan ilman turpeen polttoakin. Syynä ovat turvepellot ja metsäojitus, joista turve karkaa hiilidioksidina ilmastoa lämmittämään.

Kampanja toki väittää, että turvetta kasvaa aina vain lisää. Pidän kampanjaa vaarallisena. Se luo turpeesta väärää kuvaa ja väittää vieläpä, että Suomen kansantalous nousee turvetta käyttämällä. Entäs jos joku uskoo tällaiseen? No, tuskin kansa niin hölmö on – jos vain saa jostain oikeaakin tietoa. Suomen turvevarat eivät ole rikkaus, vaan niiden käyttö on haitaksi ilmastolle, vesistöille ja luonnolle.

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.