Tiedelehti Naturen hieno artikkeli tutkijoiden ilmastonmuutoksesta tuntemasta ekotuskasta. Guardianin raporttiYhdysvalloissa ilmastonmuutostiedon takia vaikeuksiin joutuneista tutkijoista. Asahi Simbunin juttu laaturiisistä ilmastonmuutoksen uhrina.

Näillä viime päivinä julkaistuilla artikkeleilla ja sadoilla muilla on jotain yhteistä: ne ovat osa yli 300 median Covering Climate Now -hanketta. Sen tarkoitus on nostaa ilmastonmuutostietoa esiin YK:n New Yorkin ilmastohuippukokousta edeltävällä viikolla.

Mukana olevilla medioilla on yhteensä yli miljardi seuraajaa. Mukana ovat esimerkiksi Bloomberg, AFP, Vanity Fair ja Buzzfeed, Espanjan El Pais ja Ruotsin Expressen. Suomesta ei ole osallistujia, mutta esimerkiksi Helsingin Sanomat on nostanut ilmastouutisointia samaan aikaan ja sen ilmastokynätempaus on huomattu verkostossa.

Covering Climate Now –hankkeen taustalla ovat yhdysvaltalaiset Columbia Journalism Review ja The Nation -lehti sekä brittiläinen The Guardian.

Ilmastohuippukokous järjestetään ensi maanantaina osana YK:n yleiskokousta, johon osallistuvat Suomesta virallisessa valtuuskunnassa presidentti Sauli Niinistö ja ministerit Pekka Haavisto (vihr.), Krista Kiuru (sd.), Ville Skinnari (sd.) ja Krista Mikkonen (vihr.).

Kokouksella on tarkoitus vauhdittaa valtioita ja muitakin todellisiin ilmastomuutosta hidastaviin toimiin ja kokouksessa odotetaan uusia avauksia. Saksa jo tekikin päätöksen käyttää ainakin 50 miljardia euroa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Huipputiedelehdistä Science ei ole mukana Covering Climate Now -medioissa, mutta Nature on yksi hankkeen näkyvimmistä osallistujista. Naturen päätoimittaja Helen Pearson toteaa lehden podcastissa, että lehti haluaa että tutkimuksella on yhteiskunnallista vaikutusta ja että ”maailma ryhtyy toimeen tieteen pohjalta”. Viesti on hyvin samanlainen kuin nuorten ilmastoliikkeen Greta Thunbergillä.

Naturen pääkirjoitus asiasta ottaa kantaa välittömän toiminnan puolesta:

”… olemme yhteisessä rintamassa kaikkien niiden kanssa, jotka puolustavat tutkijanäkemystä. Viivyttelyn aika on ohi. Nyt on tekojen aika.”

 

 

 

 

ilmastomedia

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.