Helsingin dokumenttifestivaali DocPoint alkoi tänään ja tarjoaa dokumenttien ystäville katsottavaa aina sunnuntaihin 4. helmikuuta asti. Keräsimme tärpit kiinnostavista luontoa ja ympäristöä koskettavista dokumenteista viikon varrelle.

KAMCHATKA BEARS. LIFE BEGINS

Venäjällä elää maailman suurin karhupopulaatio, ja mesikämmeneti liittyvätkin itäiseen naapuriimme monella tapaa. Dokumentti vie katsojan itäisessä Venäjässä sijaitsevalle Kamtšatkan niemimaalle, josta on lohkaistu karhuille oma suojelualueensa. Katsoja pääsee seuraamaan karhujen elämää niiden luontaisessa ympäristössä.

Esitysajat:
Orion: Pe 2.2. klo 18.00
Savoy-teatteri: Su 4.2. klo 14.00

ELÄIMEN KUVA

Valokuvataiteilija Perttu Saksan ohjaama ja kuvaama Eläimen kuva keskittyy ihmisen ja muiden eläinten suhteeseen sekä ihmisen suhteeseen omaa eläimyyttään ja ympäröiviä maisemia kohtaan. Maiseman ja luonnon poetiikkaan johdattaa luontokuvaaja ja kirjailija Heikki Willamon teksti sekä trumpetisti Verneri Pohjolan ja rumpali Mika Kallion improvisoima musiikki.

Esitysajat:
Kinopalatsi 1: Ti 30.1. klo 17.30
Andorra: Pe 2.2. klo 15.30

GUARDIANS OF THE EARTH

Yhdistyneet kansakunnat on yrittänyt saada aikaan maailman laajuista ilmastosopimusta vuodesta 1995 alkaen. Dokumentti vie katsojan tunnelmiin 20 vuotta myöhemmin, kun käynnissä on Pariisin historiallinen ilmastokokous. Ohjaaja Filip Antoni Malinowski vie dokumentissaan suljettujen ovien taakse seuraamaan, kuinka 20 000 neuvottelijaa päättävät ihmiskunnan kohtalosta.

Esitysajat:
Kinopalatsi 1: Ma 29.1. klo 19.45
Andorra: Ti 30.1. klo 17.30
Korjaamo Elokuvasali: Pe 2.2. klo 20.45

Kuva: Gaumont

ATLANTIS

Luc Bessonin dokumenttiklassikko vuodelta 1991 on ylistyslaulu merille. Jokainen merilehmä, mustekala ja makrilli saa oman aariansa, ambientinsa tai diskohittinsä, sillä ranskalaissäveltäjä Éric Serra on tehnyt elokuvan 11 temaattiseen osioon omat musiikkinsa.

Esitysajat:
Orion: To 1.2. klo 21.00

Kuva: Seppia

BRAGUINO

Ranskalaisen Clément Cogitoren dokumenttielokuva Braguino on kuvaus perheestä, joka elää Siperian perukoilla lähes 500 kilometrin päässä muusta asutuksesta. Braguinen perhe elää metsästä luonnonkansojen tapaan. Päähenkilönä toimii Sacha-isä, jonka kunnioitus taigaa kohtaan herättää ajatuksia luonnon ehdoilla elämisestä ja ympäristön vaalimisesta.

Esitysajat:
Kinopalatsi 8: Ke 31.1. klo 19.15
Korjaamo Elokuvasali: Pe 2.2. klo 17.00
Andorra: Su 4.2. klo 15.00

SONGS FROM THE SOIL

Tanskalaisella biodynaamisella maatilalla kuvattu Songs from the Soil on mielentila, nelikymmenminuuttinen rukous, luonnon ja elämän ylistyslaulu. Ohjaaja Phie Ambon dokumentissa luonto ja sen kiertokulku lipuvat katsojan silmien edessä virolaisen Arvo Pärtin sävelten hyväillessä korvia.

Esitysajat:
Orion: To 1.2. klo 15.30

JANE

Aristoteelinen ajatus ihmisestä ainoana järkiolentona oli 1960-luvulla yleinen. Sitten 26-vuotias Jane Goodall kohtasi simpanssin, kuten näemme Brett Morgenin ohjaamassa dokumenttielokuvassa Jane. Janessa luontokanavan arkistojen uumenista löytynyt ennennäkemätön kuvamateriaali yhdistyy tuoreeseen haastatteluun, jossa Goodall muistelee esimerkiksi kohtaamiaan ennakkoluuloja.

Esitysajat:
Orion: Ke 31.1. klo 20.45
Kinopalatsi 1: La 3.2. klo 17.30
Savoy-teatteri: Su 4.2. klo 18.00

TO THE UNKNOWN

Dokumentti vie katsojan tutkijoiden matkassa Madagaskarin mystiseen viidakkoon. Saaren luonnossa tieteentekijät kohtaavat lajeja, joita kukaan ei ole vielä nimennyt tai edes nähnyt. Näiden tuntemattomien lajien löytäminen on kuitenkin tärkeää, jotta niitä uhkaavat sukupuutot saadaan estettyä.

Esitysajat:
Andorra: Ke 31.1. klo 18.30
Kinopalatsi 7: La 3.2. klo 17.30

docpointdokumenttielokuva

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.