Heinäkuun loppuun saakka Helsingin Valokuvataiteen museossa voi pureutua ekologisiin kysymyksiin.

Ecological Fallacy / Virhepäätelmä on osa Helsingin Valokuvabiennaalia 2014. Turkkilaisen kuraattori Basak Senovan kokoama näyttely kyseenalaistaa vallalla olevat ajatukset ja päätelmät, ja ottaa kantaa maailman ekologisen tilaan.

Näyttely koostuu useista pienistä kokonaisuuksista, valokuvista ja videoteoksista, jotka ovat hyvinkin erilaisia toisiinsa nähden. Teema kuitenkin yhdistää. Joidenkin teosten vierellä olevat lisätietotekstit avaavat hieman liikaa kuvien sisintä ja jättävät turhan vähän katsojan oman tulkinnan varaan, vaikkakin monessa kohtaa taustoitus oli paikallaan.

Varsinkin mustavalkoiset kuvat erottuvat edukseen, joista esimerkkinä kuva ylhäällä (Olof Jarlbro – Stone Factory). Mieleen painui myös Ilkka Halson vaikuttavat kuvat, jotka ottavat kantaa luonnon kaupallistamiseen ja altistamiseen markkinatalouden voimien myllerrykseen.

Samassa tilassa nähdään myös Mustarinda-seuran Objects on Oil -näyttely, joka pohtii luontokäsitystämme ja sen muutosta eri näkökulmista.
Varsinkin Mustarindan näyttelyn kuvat puhuvat vahvaa kieltä, mutta yliabstraktit tekstit vievät huomioita pois itse asiasta.

Kokonaisuutena hieman sekava mutta monia oivaltavia ja ajatuksia herättäviä teoksia sisältävä näyttely 27.3.-27.7.2014 Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevassa Valokuvataiteen museossa.
www.valokuvataiteenmuseo.fi/

valokuvataide

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.