Lokakuisessa yössä kaikuu lehtopöllön väräjävä huhuilu. Pian kauempaa erottuu toinen. Ensimmäinen vastaa heti takaisin ja kilpahuhuilu yltyy parkumiseksi. Hetken vaikuttaa siltä, että tappelu on väistämätön, mutta haastaja luovuttaa lopulta ja reviirin haltija jää kaksin puolisonsa kanssa.

Kesän ja syksyn taitteessa käynnistyy lehtopöllön ja muidenkin pöllöjen syyssoidin. Meno on pesintää lukuunottamatta samanlaista kuin keväällä – etsitään tai puolustetaan kumppania sekä reviiriä, tarvittaessa ärhkästikin.

Pesintään on kuukausitolkulla aikaa. Miksi pöllöt soidintavat jopa puoli vuotta ”etuajassa”?

”Syyssoitimella pöllöt varaavat talvireviirinsä”, kertoo petolintuharrastaja ja rengastaja Heikki Lokki. ”On tärkeää löytää reviiri, koska kilpailu ravinnosta on usein ankaraa. Ja jos tyhjää ei löydy, se pitää yrittää vallata joltakulta muulta.”

Pöllöjen syyssoidin käynnistyy samaan aikaan poikasten itsenäistymisen kanssa. Syksyn soidinkausi on etenkin nuorille linnuille näytön paikka. Ne ovat juuri jääneet omilleen, ja selviäminen talven yli riippuu reviirin löytämisestä. Myös kevään pesäkolot katsastetaan jo hyvissä ajoin syksyllä.

”Kuulin lehtopöllöparin aloittavan jo elokuun puolivälissä, ja nyt ne soidintavat jo ihan täysillä”, Lokki kertoo.


Pöllölajien välillä syyssoitimen ajoittumisessa on suuria eroja.

”Huuhkajan poikaset ovat pitkään riippuvaisia emostaan, ja siksi niillä myös syyssoidin alkaa vasta loppusyksyllä, selvästi muita pöllöjä myöhemmin.”

Varpuspöllön syksy eroaa Lokin mukaan muista. Pieni pöllö on elämäntyyliltään vaeltavampi kuin sukulaislajinsa, eikä se etsi kumppania vielä syksyn aikana. Siitä huolimatta varpuspöllökin on äänessä syksyisin, luultavasti pitääkseen lajitoverit sopivan etäällä.

”Varpuspöllön syyslaulu on ihan erilainen kuin keväältä tuttu viheltely”, Lokki huomauttaa. ”Sitä kutsutaan skaalalauluksi, ja se on sellaista nousevaa kiljuntaa.”

Varpuspöllökin on äänessä syksyisin. Kuva: Mattias Björkman / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Kuuntele varpuspöllön syyslaulua täältä!

Syyssoidin jatkuu talven tuloon asti. Kun lumi peittää maan, saalistuksesta tulee vaikeampaa, eivätkä pöllöjen rahkeet riitä enää reviirikiistoihin. Silloin lehtopöllötkin hiljenevät saalistelemaan, kunnes parin kuukauden päästä ne alkavat jo kuuluttaa lähestyvää kevättä.


Jutussa on käytetty lähteenä
Suomen pöllöt -kirjaa (toim. Pertti Saurola).

elämää kaamoksessalehtopöllöluonnonäänipöllötsoidinsyyssoidinvarpuspöllö

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.