Tuulihaukoilla oli pöntössään viisi poikasta. Ensimmäinen lähti pesästä jo kaksi viikkoa ennen kuin muut olivat edes nousseet pöntön etureunalle. Onko näin suuri ikäero yleinen, vai onko vahvin vain saanut kaiken emojen tuoman ravinnon? Yhden poikasen nappasi pöntöstä hieman tuulihaukkoja suurempi ja raskasrakenteisempi haukka. Lähistöllä lennelleet emot eivät voineet kuin kirkua, kun isompi haukka lensi pöntölle. Mikä haukka mahtoi viedä pesäpoikasen? Muut kolme varttuivat lentokykyisiksi ja lähtivät pesästä parin päivän välein.

 
Tällainen ikäero poikueessa on selvästi tavallista suurempi. Tuulihaukka munii joka toinen päivä ja aloittaa haudonnan heti ensimmäisestä munasta. Poikaset lähtevät pesästä parin päivän välein, juuri niin kuin kysymyksen nuorimmat poikaset ovat tehneet. Isossa poikueessa vanhimman ja nuorimman ikäero voi venyä pariin viikkoon, jos ravintotilanne ylipäänsä sallii isot poikueet.

Tässä pesyeessä vanhimman ja sitä seuraavan poikasen ikäero on jo kaksi viikkoa, ehkä enemmänkin, sillä poikaset eivät ole vielä lentokykyisiä ilmestyessään kerjäämään pöntön etureunalle. Ruoan riittäminen vain vanhimmalle poikaselle selittää huonosti sen, että poikueessa oli viisi poikasta hengissä. Ravintoa on ollut riittävästi. Ehkä munia on ollutkin vielä enemmän?

Sain kuulla tuulihaukkojen rengastajilta, että viime kesänä poikueet olivat eriaikaisia ja lajin pesimäkausi venyi. Tässä on kysymys kuitenkin vain yhdestä pesästä, jonka pojat ovat ”liian” eri ikäisiä. Ehkä molemmilla ilmiöillä on silti sama selitys?

Ravintotilanne, erityisesti pikkunisäkkäiden määrä, on voinut huonontua muninnan alkaessa, ja muninta on pitänyt aloittaa uudestaan parin viikon kuluttua. Hiiret ja myyrät eivät lisäänny näin nopeasti, mutta tuulihaukka pystyy saalistamaan myös sammakoita, sisiliskoja ja linnunpoikia, jopa hyönteisiä. Jos säät ovat parantuneet, ja jotkin saalis­eläimet ovat alkaneet liikkua vilkkaasti, tuulihaukka on ehkä voinut jatkaa munintaa tauon jälkeen.

Mikä haukka vei yhden poikasen? Kanahaukan tiedetään vievän poikasia tuulihaukan pesiltä. Kanahaukkakoiras on tuulihaukkaa kookkaampi ja jäntevämpi, naaras vielä koirastakin selvästi suurempi.

haukatlintujen pesintäpesintäpetolinnutpoikasettuulihaukka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.