Yksinäiset kimalaiskuningattaret ovat jo jonkin aikaa pörränneet ahkerasti ja määrätietoisesti lähellä maanpintaa. Monitorointilentojen tarkoitus on löytää mahdollisimman sopiva kolo pesäpaikaksi maasta tai muualta, lajista riippuen, ja perustaa sinne uusi yhteiskunta. Kuningatar näkee siinä paljon vaivaa.

Keväällä kukkivat pajut ovat kuningattarien elinehto. Herättyään talvihorroksesta ne tarvitsevat pikaisesti ravitsevaa mettä, muutoin kuolema korjaa. Mettä kuningattaret hakevat sekä hede- että emikukista ja samalla hoitavat myös pajujen pölytyksen. Ekologisesti ja taloudellisesti ajatellen pajujen hävittäminen siistimisen ja muun typeryyden varjolla on perimmäiseltä olemukseltaan ympäristörikos ja oman lajimme rakenteellista itsetuhoisuutta. Kimalaiset tekevät meille suunnattoman arvokkaita ekosysteemipalveluita pölyttäjinä. Esimerkiksi supermarja mustikan sato on paljolti kimalaisten varassa, samoin puutarhan omenapuiden ja marjapensaiden.

Kuningatar on edellisvuoden yhteiskunnasta ainut elossa säilynyt. Kun sopiva pesäpaikka on löytynyt, kuningatar vuoraa sen sekä valmistaa siitepöly- ja mesikakun, johon se munii muutaman munan ja alkaa hautoa niitä. Vajaassa kuukaudessa toukka- ja kotelovaiheen läpikäytyään uudet kimalaiset ovat valmiita. Ne ovat kaikki työläisnaaraita. Myöhemmin syntyy myös uusia kuningattaria, työläisiä ja koiraita. Kesän mittaan yhteiskunta kasvaa muutamaan kymmeneen tai sataan yksilöön riippuen lajista, joita meillä on lähes neljäkymmentä.

Syksyn saapuessa uudet kuningattaret ovat pariteltuaan jo menneet talvilevolle ja yhteiskunnan muut jäsenet kuolevat. Seuraavana keväänä kuningattarilla on taas edessään sama mittaamattoman arvokas tehtävä.

Englannin kuningatar Elisabeth II täytti huhtikuussa 90 vuotta. Saarivaltio on täynnä juhlallisuuksia ja God Save The Queen -kansallishymni raikaa. Hymnin hengessä myös meidän pitäisi toimia ja varjella omia kuningattariamme. Sen pitäisi olla kimalaisten yhteiskunnan ohella yksi oman yhteiskuntamme tärkeimmistä kärkihankkeista.

Juttu on julkaistu keväällä 2016.

kimalaiskuningatarpajuyhteiskunta

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.