Ovatko ohdakeperhosen sukupuolet samanväriset? Alkukesällä 1998 sireenin kukilla oli oikea ohdakeperhonen, mutta sen kaverin tummat osat olivat harmaat ja keskiosa haalistuneen harmahtavan keltainen. Viikon verran se vielä asusteli pihalla ja sitten hävisi.

Sukupuolet ovat aivan samanväriset, ja niiden tunnistaminen käy päinsä ainoastaan takaruumiin muodon perusteella. Koiraan takaruumis on tasapaksumpi; sen kärjessä on enemmän karvoja ja alaviistosta katsottuna pitkittäinen rako. Naaraan takaruumis on pulleampi ja kapenee jyrkemmin taaksepäin.

Selitys havainnolle piilee siinä, että yksilöt olivat eri ikäisiä, peräisin eri vaellusaalloista. Heinäkuun keskivaiheilta lähtien Suomessa voidaan havaita upean tuoreita meillä kuoriutuneita yksilöitä, mutta kun tämä havainto oli alkukesältä, yksilöt olivat etelästä tulleita mutta eri alkuperää. Loppukesällä ohdakeperhosten on havaittu vaeltavan takaisin etelään, mutta joskus uusia vaelluksiakin voi saapua yllättävän myöhään. Alkukaudesta, jopa helmikuusta kesäkuulle ja heinäkuun alkuun ohdakeperhoset vaeltavat usean sukupolven voimalla Pohjois-Afrikasta ja Arabiasta Keski- ja Pohjois-Eurooppaan.

Varhaisin havainto Suomesta on tehty 24. huhtikuuta 1995 Raumalla. Tämä yksilö oli ilmeisesti peräisin Turkin ja Syyrian rajamailla todetusta joukkoesiintymästä; ohdakeperhosia ilmaantui samana päivänä myös Ruotsiin ja Tanskaan. Tavallisesti kuitenkin ensimmäiset yksilöt nähdään meillä vasta toukokuun viimeisellä kolmanneksella tai kesäkuun alkupuoliskolla.

Ohdakeperhosyksilö voi varmaankin elää kuukauden verran. Monesti on näet havaittu, että kun vaellus on saapunut Etelä-Suomeen kesäkuun alkupuoliskolla, saman aallon ensimmäiset yksilöt saapuvat Lappiin vasta kesä-heinäkuun vaihteessa. Kysyjän tapauksessa ilmeisesti haalistunut perhonen oli aikaisempaa vaellusaaltoa ja mahdollisesti pitänyt reviiriä pihalla jo viikon pari, kun taas toinen oli ehkä lyhytmatkaisempaa ja myöhemmin saapunutta aaltoa ja siksi tuoreemman värinen.

ohdakeperhonen

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!