Kiinnitin huomioni sieneen joka näytti siltä, että sen päälle olisi kaadettu pölysokerissa pyöritettyjä karpaloita. Kolmen päivän kuluttua itiöemät peittivät maatuvan vanhan sienen. Mikähän tämä erikoinen rykelmä oli?

Erikoinen rykelmä koostuu helttasienilajista nimeltä haperonvieras. Se on haperoiden loinen ja lahottaja, joka iskee nimenomaan savuhaperoihin ja sen lähisukulaisiin, aivan kuten tuossakin kuvassa.
Ei tarkalleen tiedetä, miten se iskeytyy haperoihin, mutta oletettavasti sen rihmastoa on jo jotenkin savuhaperon rihmaston yhteydessä.

Aluksi haperonvieras näyttäytyy pieninä valkoisina palloina lakin päällä tai jalassa ja kasvattaa sitten lakin ja jalan. Heltat ovat kehittymättömät. Sen sijaan lakin pinta murenee jauhomaiseksi pölyksi, niin sanotuiksi kätköitiöiksi eli klamydosporeiksi, joiden avulla laji lisääntyy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haperonvieras on meillä varsin yleinen siellä missä savuhaperoryhmän sieniä kasvaa. Usein se saa aikaan myös alustana olevan haperon pisaroimisen, joka lienee jonkinlainen pilaantumisilmiö.
Meillä kasvaa myös toinen haperonvieraslaji, silohaperonvieras, joka on verrattomasti harvinaisempi. Vieras kasvaa useimmiten suppilohaperolla ja sen sukulaisilla, mutta se on löydetty myös nokihaperolta. Se on haperonvierasta pitkäjalkaisempi, ohutlakkisempi ja sillä on hyvin kehittyneet heltat. Kätköitiöt sen sijaan puuttuvat. Lisäksi se tuoksuu voimakkaasti jauholta.

haperonvieras

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.