Lohtajan Ohtakarissa haarapääskyt rupattelevat venesataman sähkölangalla jo lähtötunnelmissa. Merimetsot kuivattelevat pukujaan kivellä siivet levällään. Tuulee mukavan lämpimästi, vaikka on jo syyskuun alku.

Ohtakarin mökkikylän raitti on tyypillistä punaisen ja harmaan puun idylliä, uusia ja vanhoja kalaverkkoja ja tervan tuoksua. Tilhet helisevät pihlajissa. Mietin, miltä kala-aittojen edusta ja ranta on mahtanutkaan näyttää sata vuotta sitten parhaan lohisesongin aikana. Nyt on rauhallista, museon portaille paistaa vielä lämmin syysaurinko, ja mökkikausi on ohi.

Lapset kyselevät, mikä se on se jatulintarha? No, mennään katsomaan. Ohtakarin saaren korkeimmalla kohdalla on laaja muinaisrantakivikko ja katajaketoa. Hernekerttu säksättää katajikossa. Kaukana kaartelee merikotka. Vedän keuhkot täyteen merituulta. Maisema ulkomeren suuntaan on karun kaunis. Tytöt kiertävät jatulintarhan kiviympyrää ja ihmettelevät, mihin se johtaa. Paikalla on luontopolku, vanha luotsi­asema ja tulipaikka. Luontopolun taulu kertoo, että jatulintarhaa sanotaan Ohtakarissa Laiskajaakon ringiksi.

Suuntaamme Ohtakarista viereiselle Vattajan­­nie­men ran­nalle, joka on Suomen pisin yhtenäinen ja möki­tön hiekkaranta. Se on ollut armeijan ampuma-alue­ena 1950-luvulta lähtien.

Rannalla on lintumies ja kaukoputki. Kävelen jututtamaan, sehän on tuttu mies Keski-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä. Mitä on tänään näkynyt? Vattajanniemen hiekkarannat keräävät runsaasti kevät- ja syysmuutollaan levähteleviä kahlaajia. Kalsonnokka on oiva paikka päästä näkemään useita sirrilajeja yhtä aikaa. Arktisten vesilintujen muutontarkkailuun Ohtakari ja Vattajanniemi ovat myös hyviä. Nyt rannassa piipertää suo-, pikku- ja isosirrejä.

Entisenä kalajokisena ihmettelin aikoinaan naapuripitäjän slogania ”Löydä Lohtaja”. Kyllähän se piti tulla viimein itsekin löytämään. Kalajoen hiekoille tämä ei jää kakkoseksi, sillä lintuja ja luontoa on!

Kalatuvat ja mökit seisovat tiiviissä rykelmässä. Kuva: Minna Takalo

Vattajaniemi

  • Kokkolan ja Kalajoen välissä. Käänny tietä 7715 Lohtajaan, koulun kohdalta oikealle, ja vajaan kilometrin jälkeen vasempaan Ohtakarintielle.
  • Ohtakarissa vietetään heinäkuussa kalamarkkinat. Satamassa on erinomaiset saniteettililat ja kesäkahvila.
  • www.kokkola.fi/visitkokkola

Teksti ja kuvat: Minna Takalo

hiekkarantaluontoretkimuinaisrantaohtakariRetkivinkkivattajaniemi

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi