Milloin olet viimeksi ihastellut sileän kallion kauneutta tai metsälammen tummaa silmää?

Biodiversiteetin eli lajien monimuotoisuuden rinnalla yhtä tärkeä varjeltava kohde on geodiversiteetti. Se tarkoittaa elottoman luonnon monimuotoisuutta. Siihen kuuluvat hydrologiset kohteet, kuten vesistöt, joet, suot ja pohjavedet sekä maanpinnan muodostumat, pinnanmuodot, kallioperä ja maaperä.

Elottoman luonnon monipuolisuuteen pääsee kätevästi tutustumaan vaikkapa maamme Geopark-kohteissa. Niissä pääsee sukeltamaan maapallon syntyhistoriaan sekä kehitysvaiheisiin. Muinaiset tulivuoret, meteoriittikraatterit, muinaisrannat ja sulamisvesiuomat ovat kiinnostavia merkintöjä maapallon päiväkirjan lehdiltä yli 4 miljardin vuoden ajalta. Näitä merkkejä voi lukea myös luonnossa retkeillessä.

Kuva: Johanna Mehtola.

Metsän keskellä jököttävä valtava siirtolohkare on mahdollisesti paiskautunut sinne jäiden heittämänä ja syvät kuopat kovassa kalliossa ovat näyte kiven ja veden voimallisesta yhteistyöstä, vaikka niitä hiidenkirnuiksi kutsutaankin. Upeaan hiidenkirnumetsään pääsee retkelle esimerkiksi vierailemalla Askolan hiidenkirnukallioilla.

Jos maan uumen vetää puoleensa, voi retkelle laskeutua rotkoon tai könytä luolaan. Upealle rotkoretkelle pääsee vaikkapa Orimattilan Mäyrämäellä. Upeita luolaretkikohteita taas voi etsiä Luolaseuran sivuilta.

Hienoja geodiversiteetin ilmentymiä voi bongailla auton ikkunastakin esimerkiksi Nelostietä huristellessa. Sen varrella Sysmän Onkiniemen kohdalla on siirtolohkare, joka näyttää siltä kuin se hetkenä minä hyvänsä vierisi sileältä kalliopaikaltaan alas.

Tämä Muinaismustorekisteristäkin löytyvä luonnonmuodostuma on nimeltään Liikkuvakivi. Nimensä se on saanut siitä, että ajan saatossa järkälettä on pystytty ihmisvoimin hieman keinuttamaan. Yli 11 000 vuotta sitten jääkauden jäätikön paikalleen asettelema kivijättiläinen on pysäyttävä näky. Rauhoitettu luonnonnähtävyys Liikkuvakivi ansaitsee ohiajajalta ainakin tervehdyksen. Hurraa geodiversiteetti!

Mikä on sinulle rakas geologinen retkikohde?

Lähetä vinkki georetkipaikastasi meille!

Geologiset retkikohteet -kysely

Nimi(Pakollinen)
Sähköposti(Pakollinen)
Missä kohde sijaitsee, mikä siellä on kiinnostavaa?

Kuva: Johanna Mehtola.

biodiversiteettipäiväeloton luontogeodiversiteettigeologiset retkikohteethiidenkirnuhydrologiakallioperäluolamaanpinnan muodostumamaaperäpinnanmuodotrotkosiirtolohkare

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.