Kotimainen kaalisato on maukkaimmillaan. Kannattaa maistaa vaikkapa pieniä kaalinpäitä, ruusukaaleja. Ruusukaali kasvattaa pitkän varren, jonka hankasilmuihin muodostuu syksyllä pyöreitä, halkaisijaltaan kahdesta neljään senttimetrin somia pieniä keriä. Ne voi syödä joko sellaisenaan keitettynä tai lisätä pataruokiin, keittoihin tai vuokaruokiin. Ruusukaalit voi myös paistaa voissa tai rypsiöljyssä. Viiden minuutin kypsennys riittää.
Ruusukaalissa on runsaasti kuitua sekä A-, C- ja K-vitamiinia. Lisäksi tässä terveysherkussa on flavonoideja.

MAUKKAITA RUUSUKAALIRESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!


Ruusukaali-jauhelihapata neljälle

2 rkl öljyä
400 g jauhelihaa
1/2 l ruusukaaleja
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl timjamia
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
ripaus chilijauhetta
1 rkl hunajaa
2 dl tomaattimurskaa
2 dl kuohukermaa, soijakermaa tai kookoskermaa

Huuhtele ruusukaalit. Leikkaa pieni pala kannasta pois ja poista uloimmat lehdet. Laita öljy paistinpannulle ja kuumenna pannu. Ruskista jauheliha. Lisää ruusukaalit, sipuli,mausteet, tomaattimurska sekä kerma.
Anna hautua miedolla lämmöllä, kannen alla noin 20 minuuttia kunnes ruusukaalit ovat kypsiä. Nauti perunoiden tai riisin ja raikkaan vihreän salaatin kanssa.

Ruusukaali-pekoniherkku

1/2 l ruusukaalia
vettä ja suolaa
100 g pekonisuikaleita
1 dl rouhittua saksanpähkinää
2 dl ruokakermaa
2-3 tl sinappia
2 tl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
Pinnalle: parmesaaniraastetta

Poista ruusukaaleista kannat. Kypsennä suolalla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia ja valuta kerät lävikössä.

Laita pekonisuikaleet kylmälle paistinpannulle ja kuumenna kunnes rasvaa irtoaa ja pekonista tulee rapeaa. Laita suikaleet talouspaperin päälle kuivumaan.

Siirrä ruusukaalit voideltuun uunivuokaan ja ripottele pekoni sekä pähkinärouhe kaalien joukkoon. Sekoittele.

Vatkaa kerman joukkoon sinappia ja rosmariinia. Kaada seos vuokaan kaalien ja pekonin päälle. Sekoita kevyesti käännellen.

Balsamicolla maustetut paahdetut ruusukaalit

400-500 g ruusukaalia
2-3 rkl balsamicoetikkaa
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

Poista ruusukaaleista kannat ja tarvittaessa päällimmäiset lehdet. Leikkaa kahtia. Sekoita keskenään ruusukaalit, balsamico ja oliiviöljy. Kaada paistovuokaan ja rapsauta päälle suolaa. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 15-25 minuuttia (paistoaika vaihtelee ruusukaalien koon mukaan). Ruusukaalit saavat paahtua reilusti tummiksi.

Vuohenjuustolla kuorrutetut ruusukaalit

1 l ruusukaaleja
vettä
suolaa

Pinaattikastike:
2 rkl voita
0,5 l tuoretta tai 1 dl pakastepinaattia
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
suolaa, pippuria

Päälle 1 tanko vuohenjuustoa

Kypsennä ruusukaalit suolalla maustetussa vedessä. Hienonna sipuli ja pinaatit, jos käytät tuoretta.

Valmista kastike. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää vehnäjauhot ja kiehauta. Lisää maito joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää silputtu pinaatti, suola ja pippuri. Anna kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Pakastepinaatti lisätään vasta valmiiseen kastikkeeseen.

Voitele uuninkestävä vuoka ja kaada valutetut ruusukaalit pohjalle.

Lisää vuokaan kastike ja lado päälle vuohenjuustoa viipaleina. Vuoka uuniin 220 asteeseen siksi aikaa kunnes juusto saa hiukan väriä pintaan.

Ruusukaali–papupaistos

400 g ruusukaalia
250 g vihreitä papuja
1 tl suolaa

Paistamiseen
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Esikäsittele kasvikset. Poista ruusukaaleista kova kanta ja uloimmat lehdet. Halkaise kaalit. Poista pavuista kannat. Esikeitä kaaleja ja papuja kiehuvassa vedessä noin 5 minuuttia. Huuhtele nopeasti kylmän veden alla. Jätä valumaan. Sulata voi-öljyseos kasarissa. Kypsennä kaalipaloja ja papuja käännellen pannulla noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet väriä pintaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sitruunainen ruusukaali

n. 500 g ruusukaalia
2 rkl margariinia
2 1/2 dl kanalientä
1/2 sitruunan mehu
suolaa
pippuria
2 tl vehnäjauhoja
2 tl margariinia

Ruskista ruusukaalit kevyesti paistinpannulla. Lisää kanaliemi ja sitruunanmehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta ruusukaalit puolikypsiksi kannen alla noin 5-10 minuuttia.
Sekoita sillä aikaa jauhot margariinin joukkoon. Sekoita margariini-jauhoseos ruusukaalien haudutusliemeen. Keitä vielä noin 5 minuuttia, jotta kastike sakenee.

Sanna Peurakoski / Kotimiaset kasvikset

reseptitruusukaali

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.