Tammikuun viimassa on hyvä pysähtyä hetkeksi nauttimaan kesän tunnelmista ja kauniista, ihmeellisistä sudenkorennoista. Elli Toivoniemen ohjaama dokumentti Kesäni sudenkorentona kertoo 25-vuotiaasta Miikka Frimanista, jonka intohimona on sudenkorentojen tutkiminen ja kuvaaminen.

Miikka on kuvannut elämänsa aikana sudenkorentoja yli 1500 tunnin verran. Suomen korennoista hän on kuvannut kaikki yhtä –  tundrakiiltokorentoa – lukuunottamatta. Tätä lajia Miikka lähtee etsimään Kilpisjärvelle.

Katso elokuvan traileri: (juttu jatkuu alla)

Kauneus löytyy läheltä

Miikan kotitalon tontin reunalla virtaava joki on sudenkorentoparatiisi. Perheen lapsuusvideot kertovat sudenkorentokiinnostuksen heräämisestä. Vanhempien suhtautuminen ja tuki harrastuksessa on korvaamatonta. Katsoja pääsee näkemään vilauksia lämminhenkisestä ja rakastavasta perheestä, jossa osataan suhtautua elämään pieni pilke silmäkulmassa.

Miikan lapsena itse kuvaamat ja spiikkaamat sudenkorentodokumentit ovat uskomattoman sympaattisia, aitoja ja rohkeita. Dokumentti näyttää hienosti Miikan luontokuvauksen kehittymisen kaaren ensimmäisistä rakeisista sudenkorentovideoista aina 25-vuotiaan upeisiin ja ammattimaisiin kuviin sudenkorennoista. Katsoja pääsee näkemään upeita lähikuvia korennoista, niin niiden kuoriutumisesta kuin myös korennon julmimmasta kohtalosta.

Dokumentista voi melkein haistaa kesän. Kastehelmet aamulla, lintujen laulu, kesäaamun hento väri ja kimaltavasiipiset sudenkorennot. Kesäni sudenkorentona on myös ylistys lähiluonnolle ja muistutus meille kaikille siitä, että luonnon ihmeitä ei tarvitse lähteä etsimään kauas. Täytyy vain pysähtyä ja avata silmät.

Ohjaaja Elli Toivoniemi haltioitui korennoista

Dokumentti on tuottaja-ohjaaja Elli Toivoniemen ensimmäinen pitkä ohjaustyö. Toivoniemi tutustui Frimaniin tuottamansa Hyvä Poika -elokuvan (ohj. Zaida Bergroth, 2011) kuvauksissa, jossa käytettiin Miikan sudenkorentovideoita.

“Miikan palava intohimo ja totaalinen antautuminen sudenkorentojen tutkimiseen ja kuvaamiseen todella sykähdytti ja jäi mietityttämään. Tuli vahva tunne, että Miikan elämäntyö täytyy saada ihmisten katsottavaksi”, ohjaaja kuvailee.

“Kesäni sudenkorentona on ennenkaikkea kasvutarina, jonka ytimessä on paine siitä, kuinka olla oma itsensä ja sekä tehdä sitä mitä rakastaa, huolimatta siitä mitä muut ajattelevat.”

Toivoniemi kertoo, että halusi tehdä elokuvan, joka on ylistys luonnon ihmeellisyydelle. “Sudenkorennot olivat minulle täysin tuntemattomia ennen tätä elokuvaa, myös ennakkoasenteeni korentoja kohtaan oli ristiriitainen, ne herättivät minussa ehkä vähän jopa pelkoa ja inhoa. En osannut kuvitellakaan kuinka jännittävä, kaunis ja mystinen lajisto se on. Kun ensimmäisen kerran näin korennon toukan kuoriutuvan täysikasvuiseksi korennoksi ja lähtevän ensilennolleen, en löytänyt hämmästykselle ja liikutukselleni sanoja.”

Ohjaaja haluaa saada ihmiset ymmärtämään suomalaisen luonnon arvon. Elli Toivoniemi toimii Suomen Luonnon päivät 2017 -hankkeen luontolähettiläänä ja kannustaa ihmisiä lähtemään ulos luontoon 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Lue lisää Luonnon päivistä >

Kesäni sudenkorentona esitetään Helsingissä DocPoint-festivaalilla tammikuun lopussa. Elokuva esitetään festivaalilla torstaina 26.1. ja perjantaina 27.1.

Miikka on kuvannut Suomen kaikki sudenkorennot, yhtä – tundrakiiltokorentoa – lukuunottamatta. Tätä lajia Miikka lähtee etsimään Kilpisjärvelle. Kuva: Veera Heino

Kuva: Tuffi Films

dokumenttielokuvaluontoelokuvasudenkorento

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.