Lounassalaatin tai välipalaleivän päällä luikertavat idut saattavat näyttää vaatimattomalta ja valjulta syötävältä, mutta ulkomuodostaan huolimatta idut ovat todellista terveysruokaa. Niiden kuidut hellivät vatsaa, ja ne sisältävät proteiineja, vitamiineja sekä kivennäisaineita.

Vitamiinien osalta idättäminen tuntuu lähes taikuudelta, sillä idätettäessä siementen vitamiinipitoisuus moninkertaistuu. Kivennäisaineiden, esimerkiksi raudan, sinkin, kaliumin ja magnesiumin pitoisuus ei samalla tavalla kasva, mutta idusta ne imeytyvät elimistöön tehokkaammin.

Idättäminen on myös palvelus ruoansulatukselle, sillä se hajottaa ilmavaivoja aiheuttavia aineita. Tämä on hyvä uutinen ainakin herkkävatsaiselle palkokasvien ystävälle. Monet idätetyt palkokasvit, kuten soijapapu ja kikherne on kuitenkin vielä kiehautettava ennen syömistä.

Ituja voi ostaa valmiina kaupasta, mutta hintatietoinen kokkailija kasvattaa terveyspomminsa itse. Myös energiaa säästyy, kun syötävät tuotetaan siellä missä ne kulutetaan. Ruokaa ei silloin tarvitse säilyttää kaupan kylmähyllyssä tai kuljettaa pitkiä matkoja.

Idättäminen on muutenkin energia­tehokasta puuhaa. Siemeneen on varastoitunut niin paljon ravinteita, että itu kaipaa kasvaakseen vain lämpöä ja kosteutta. Mitään muuta ulkopuolista, kuten multaa, lannoitteita tai kasvilamppuja ei tarvita.

Ravinnoksi voi idättää lähes kaikkia myrkyttömiä siemeniä. Klassisimpia idätettäviä ovat ehkä mung-papu ja sinimailanen (alfalfa), mutta rohkeasti voi kokeilla vaikkapa vihreitä linssejä, punajuurta tai sarviapilaa.

Idut sujahtavat luontevasti ruokaan kuin ruokaan salaateista smoothieihin ja keitoista hampurilaisiin. Aasialaisissa ruokakulttuureissa, joissa itujen käyttö on tutumpaa kuin meillä, niitä käytetään esimerkiksi wokeissa ja nuudeliruoissa.

Idut tuovat lautaselle vaihtelua ja tarjoavat yllättävän monipuolisia makuvariaatioita. Kirpeää ja tulista suosiva ripottelee ruokaansa retikkaa, lempeämmästä mausta pitävän valinta on vaikkapa parsakaali.

Viisi vinkkiä ituiluun

1. Lasipurkilla alkuun

Idättäminen ei vaadi paljon tarvikkeita: siementen lisäksi iso lasipurkki, harsokangas sekä jämäkkä kuminauha. Jos idätyskärpänen puraisee toden teolla, harkitse idätyslaatikon hankkimista.

2. Liota ensin

Idätys alkaa liottamisella. Pavut tarvitsevat yön yli liotuksen, pienet siemenet vähemmän aikaa. Siivilöi ja huuhtele siemenet, purkita ne ja pingota harsokangas purkin suulle. Aseta purkki tiskikaappiin kallelleen suuaukko alaspäin, jotta vesi valuu pois ja ilma kiertää.

3. Huuhtele ja herkuttele

Huuhtele siemeniä vähintään kahdesti vuorokaudessa. Itämis-nopeus vaihtelee, mutta keskimäärin se kestää 2–3 päivää. Säilytä idut jääkaapissa, huuhtele päivittäin ja syö noin kolmen vuorokauden sisällä.

4. Huomio hygieniaan

Ole tarkkana hygienian kanssa. Varmista, että kädet, astiat ja tasot ovat puhtaat. Syömäkelpoinen itu on rapea ja raikas. Kippaa tummuneet, limaiset ja haisevat idut biojätteeseen.

5. Yritä uudelleen

Suhtaudu idättämiseen rennolla kokeilumielellä: joskus homma onnistuu, joskus ei. Uudelleen on onneksi helppo yrittää, sillä satoa ei tarvitse odotella montaa kuukautta.

Vinkit antoi ruoka- ja ravitsemusasiantuntija Niina Vihelä Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisista.

Kuva: Istockphoto

idutidättäminenMarjo Jääskäravintosiemenetsinimailanen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.