Olen aina uskonut, että jänikset ovat kasvinsyöjiä. Äsken näin kuitenkin jäniksen jahtaavan nurmikentällä lähes itsensä kokoista lintua. Lintu lenteli matalalla laskeutuen vähän väliä ja jänis juoksi perässä. Oliko jänis riistan hankinnassa vai mistä on kyse?

 

”Putos haavasta lehti, tuli polun poikki, isäjussi kuin ammuttu viitaan loikki”! Siinä runoilija Lauri Pohjanpään kiteyttämänä jäniksen, niin metsäjäniksen kuin rusakonkin, normaali selviytymistarina. Välttääkseen mitä tahansa vaaraa jänis ottaa käpälät alleen, pakenee ja kätkeytyy. Tässä tapauksessa jänis kuitenkin käyttäytyi vastoin sääntöä.

Varmastikaan kysymys ei ollut saaliin tavoittelusta, sillä jänislajimme ovat kasviravinnon käyttäjiä. Selitys outoon käytökseen voi olla siinä, että lintu – todennäköisesti varis – oli tullut uteliaana lähestyneeksi nurmikolla ruokailevaa jänistä ja siten härnännyt sitä. Ilmeisesti jänis oli ihmisiinkin tottunut rusakko. Rusakko oli jo ennättänyt oppia, että varista ei kannata paeta, koska se ei ole kuolemanvaarallinen. Rusakko kuitenkin koki variksen lähentelyt kiusallisiksi ja yritti hätistellä rauhanhäiritsijän tiehensä.

Toinen mahdollinen mutta vähemmän todennäköinen selitys on, että rusakko puolestaan oli tullut uteliaaksi ja halusi kokeilla, millainen otus varis oikein on luontojaan.

rusakko

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.