”Saan paljon kutsuja ja pyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin. Osallistumisen koen luontevimmaksi silloin, kun asiaan liittyy jokin omakohtainen merkitys. Luonto on minulle erittäin läheinen ja siksi lupauduinkin ilomielin Suomen luonnon päivän suojelijaksi.

Suomen luonnon oma juhlapäivä kannustaa ihmisiä hakemaan uudenlaisia luontokokemuksia ja luomaan luontoon liittyviä henkilökohtaisia traditioita. Samalla päivä auttaa omalta osaltaan säilyttämään ihmisten yleistä luontotietoisuutta elinvoimaisena. Päivän viettäminen on siksikin tärkeää, että suomalaiset vieraantuvat nyt yhä enemmän luonnosta – osittain teknologisoitumisen ja digiajan lieveilmiönä. Miten hyvin osaamme enää tulkita luonnon ja ympäristön hyvinvointia? Tietoisuus näistä kysymyksistä on lisääntynyt, mutta jaksammeko välittää, jos omakohtaiset kokemukset ja kiinnekohdat puuttuvat?

Koko maapalloa ajatellen ympäristöasiat ovat suuria haasteita. Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta puhuttaessa on kiinnostavaa huomata, kuinka keskustelu siitä tuntuu välillä hiljenevän kokonaan, ikään kuin ongelma olisi poissa. Tällainen trendinomaisuus isoissa ympäristökysymyksissä on huolestuttava ilmiö. Ongelmakohtia pitäisi jaksaa pitää esillä silloinkin, kun ne eivät enää ole mediahuomion keskipisteessä.

 

On tärkeää, että muistamme myös arjen kiireiden keskellä oivaltaa, millainen aarreaitta luonto meille onkaan – monessa mielessä. Ei tarvitse matkustaa toiselle puolelle maailmaa saadakseen mieleenpainuvan luontokokemuksen. Siihen riittää kotipihakin. Itsekin vietän Suomen luonnon päivää todennäköisesti lähiluonnossa. Siellä viihdymme joka päivä, koko perhe.”

 

Lue koko Jenni Haukion haastattelu Suomen Luonto -lehden numerosta 6/2014

jenni haukioKasvokkainSuomen luonnon päivä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.