Punatulkku (Pyrrhula pyrrhula) on mieluisa vieras talviruokinnalla. Etenkin koiraan hehkuvan punainen rinta on kuin huomioliivi: tässä ollaan! Naaraan hieman hillitympi väritys on sekin kaunis, sillä sen rintaa koristaa murretun ruskeanpunaiset höyhenet.

Jykevänokkainen ja töpäkkä punatulkku syö mielellään jykevää ruokaakin: kauraa, auringonkukansiemeniä sekä maapähkinöitä.

Lintujen tuoreimmassa uhanalaisuusarviossa vuodelta 2015 huomattiin monien tavallisten metsälintujemme taantuminen niiden elinympäristöjen muuttuessa hakkuiden ja metsien sirpaloitumisen vuoksi. Niin on käynyt myös kuusivoittoisissa metsissä viihtyvän punatulkun kannalle, joka on Suomessa noin 180000 paria. Laji on nyt vaarantunut.

Ja tottahan se on, että linnun näkeminen on pieni juhlahetki, niin harvoin se ilmaantuu pihan lintulaudalle. Tai sitten lumipyryt ovat harvinaistuneet. Ennen nimittäin uskottiin, että punatulkku ilmaantui ihmisten ilmoille juuri ennen lumimyräkkää kuin varoittaakseen siitä.

Suurin osa punatulkuista talvehtii Suomessa, mutta osa saattaa vaeltaa aina Keski-Eurooppaan saakka. Jos kova pakkanen yllättää täällä pohjolassa, hakee punatulkku suojaa lumikiepistä isompien lintujen kuten teeren ja pyyn tapaan.

Jos punatulkkua ei näykään talviruokinnalla, saattaa metsän laidasta kuulua sen kaihomielinen viheltely hjyy-hjyy-hjyy-hjyy. Kaveriahan siellä huudellaan: mennäänkös jouluherkuille? Parasta siis kattaa kaurat, pähkinät ja auringonkukansiemenet valmiiksi. Ja sitten vain odottelemaan, milloin punarintainen herrasväki suvaitsee lennähtää paikalle.

Punatulkku

Pyrrhula pyrrhula

Tuntomerkit: Koiraan tunnistaa punaisesta rinnasta; naaraalla se on ruskea. Sekä kurkku että päälaki ovat molemmilla mustat ja selät harmaat. Punatulkun muuten mustia siipiä koristaa valkea poikkijuova. Talvisin nämä linnut liikkuvat pienissä parvissa tai pareittain.

Levinneisyys
: Punatulkkua tavataan kuusivoittoisissa metsissä koko maassa lukuun ottamatta Tunturi-Lappia. Suurin osa maamme noin 180 000 parista jää talvehtimaan Suomeen, mutta lintuja vaeltaa myös jopa Keski-Eurooppaan saakka.

Ravinto: Tämä tukevanokkainen lintu napsii mielellään auringonkukansiemeniä, murskattuja maapähkinöitä sekä kauraa. Keväällä punatulkut häviävät ykskaks ruokinnoilta ja palaavat metsän suojaan.

Äänet
: Kutsuääni on huilumaista viheltelyä ”hjyy”.

Punatulkku on yksi tämän vuoden joulukampanjamme kasvoista.
Käy tilaamassa hyvän mielen joululahja itsellesi tai läheisellesi! Tilauksesi on samalla lahja luonnon puolesta, sillä Suomen Luontoa julkaisee Suomen luonnonsuojeluliitto.

hyvän mielen joululahjajoulukampanjapunatulkkuPyrrhula pyrrhulatalviruokinta