Nykyään myydään monenmoista tuotetta, jossa lukee ”biohajoava”. Valitettavasti kaikkia näitä tuotteita ei saisi laittaa biojäteastiaan.

Biojätteisiin ei saa laittaa biohajoavina myytäviä hygieniatuotteita kuten vaippoja tai terveyssiteitä. Pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaava Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kertoo syyksi työhygienian ja tarpeeksi laadukkaan lopputuotteen varmistamisen jatkojalostajille sekä tuotteiden hitaan kompostoitumisen.

”Kaikki nämä tuotteet eivät edes ole 100 % biohajoavia eli kompostoituvia eivätkä ne ehdi kompostoitua kolmeviikkoisen laitoskäsittelyn aikana”, Minna Partti HSY:n jätehuollon neuvonnasta tarkentaa.

Sama pätee muidenkin paikkakuntien jätehuoltoon. Käsittelyssä hajoamattomat jätteet päätyvät sekajätteeksi, jota tosin aletaan ensi vuonna hyödyntää ainakin pääkaupunkiseudulla energiantuotannossa.

Omaan kompostiin biohajoavia siteitä ja vaippoja voi toki halutessaan laittaa. Eivätkä biohajoavat hygieniatuotteet turhakkeita ole muutenkaan, sillä ne on kuitenkin tehty uusiutuvista ja myrkyttömistä raaka-aineista, toisin kuin jotkut vastaavat tuotteet.

Biohajoavaksi merkityt tiskirätit, leivinpaperit ja paperipussit kyllä kelpaavat biojäteastiaan, mutta HSY:ltä neuvotaan, että varmuuden vuoksi esimerkiksi tiskirätit on hyvä repiä pienemmiksi paloiksi, että ne varmasti ehtivät hajota kolmen viikon käsittelyn aikana.

jätteetkierrätyskompostointi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.