Moni lintu pyrkii pesimään samaan pönttöön, kun pesäpaikoista vallitsee kova kilpailu. Tavallista on myös, että yksi pari valtaa pöntön itselleen ja karkottaa kilpailijansa. Kysymyksen havainto on erittäin harvinainen — tosin mehän emme usein kurkista pönttöihin emmekä tiedä, miltä maailma näyttää niiden sisäpuolella.

Silloin tällöin poikasia ruokkimaan saattaa ilmaantua ylimääräinen lintu, mahdollisesti sellainen, joka on menettänyt oman pesyeensä.

Olen kerran todistanut vastaavanlaisen tapauksen kirjosiepolla niiden 45 vuoden aikana, joina olen seurannut pönttölintujen elämää ja rengastanut niitä. Pönttö oli niin suuri, että linnut mahtuivat siihen rinnakkain kumpikin omaan pesäkuoppaansa. Tässä tapauksessa poikaset kuoriutuivat kummastakin pesästä ja kaikki 12 poikasta pääsivät lentoon.

Kirjosiepon tiedetään olevan silloin tällöin moniavioinen, ja olisi houkuttelevaa uskoa, että koiras oli houkutellut kaksi naarasta samaan koloon. Koiraan käyttäytymisen ja mahdollisimman hyvän poikastuoton varmistamisen kannalta on kuitenkin todennäköisempää, että moniavioinen lintu valtaa toisen pesäkolon toisen naaraan pesäksi. Samaan koloon pesiminen todennäköisesti huonontaisi molempien naaraiden pesimätulosta.

Mahdollisesti siis kyseessä oli kaksi erillistä paria. Ensimmäinen naaras on joka tapauksessa ollut varsin salliva, kun ei häiriintynyt toisen linnun pesinnästä. Juuri peräkkäinen pesintä onkin voinut johtaa tähän tilanteeseen, sillä ensimmäinen pesijä on ehtinyt jo rauhoittua hautomaan, kun toinen on ryhtynyt vasta munimaan.

Leppälinnut pesivät mielellään toistensa lähelle, ainakin niin, että koiraat kuulevat toistensa laulun. Tässäkin tapauksessa saattaisi olla mahdollista, että kyseessä on ollut kaksi paria, jotka ovat pesineet samaan mainioon ja kenties ainoaan saatavilla olevaan paikkaan. Se, että kysyjä on havainnut vain yhden koiraan, voi merkitä joko, että ensimmäinen koiras ei ole päästänyt toista reviirilleen tai sitä, että koiraat ylipäänsä ovat näyttäytyneet harvoin pöntöllä.

leppälintulinnunpönttö

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.