Suomessa on Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan kutakuinkin yhtä paljon karhuja kuin viime vuonna: 1453–1588. Otso on jonkin verran harvinaistunut Itä-Suomessa mutta runsastunut Pohjanmaalla ja Pohjois-Hämeessä.

”Keskiseen Suomeen taannoin muodostunut lisääntyvän kannan alue on voimistunut ja laajentunut. Pohjois-Häme on yksi suunta, toinen on tuonne Keski-Pohjanmaan suuntaan, jonne on enenevissä määrin alkanut ilmaantua pentueita”, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Karhu on Kojolan mukaan hidas lisääntymään, ja lisäksi naaraskarhut ovat hyvin paikkauskollisia. Tämän takia lisääntyvien karhujen levittäytyminen tapahtuu hitaasti.

Luonnonvarakeskuksen arvio perustuu petoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin. Vuosina 2004–2010 karhu runsastui havaintojen mukaan nopeasti.

”Siinä on ihan oikeastikin karhukannan runsastumista, mutta kenties myös sitä, että tähän runsastumiseen on herätty parantamalla havainnoinnin tehokkuutta. Näitä kahta tekijää ei meidän arviointimenetelmällä voida erottaa”, Kojola kertoo.

Vuoden 2010 jälkeen karhu harvinaistui.

”Siinä oli taustalla pyynnin voimistuminen. Varsinkin 2010 oli sellainen vuosi, että Itä-Suomessa pyydettiin paljon karhuja, kun ei ollut marjoja ollenkaan ja karhuja oli tavattoman paljon pihoilla omenoita hakemassa. Silloin pyyntimäärä nousi, ja nyt pyyntiä on taas vähennetty.”

Ensi syksynä Suomessa voi Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan metsästää kestävästi noin 174–190 karhua. Arvio on pienempi kuin tänä keväänä pesästä kömpivien pentujen lukumäärä (arviolta 298), koska moni pennuista ei tule selviämään lisääntymisikään asti.

 

Kuva: Suomen karhupentueet vuonna 2014 / Luke.

Kuva: Luonnonvarakeskus

karhukarhukantalisääntyminen

Tunne luontosi

Tilaamalla Suomen Luonnon pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista ja tuet suomalaisen luonnon suojelua.
Digiarkistossa näköislehtinä lähes koko lehden 81-vuotias historia.