Nurmikon vieras kiskoo lehtiä rullalle maan sisään ja parantaa samalla maan laatua.
Arbert Bridge / Wikimedia Commons
Teksti: Kauri Mikkola
Haravoin mökillä lehtiä kasaan ja ihmettelin, mikä mahtaa kääriä lehtiä rullalle ja kiskoa niitä maan sisään niin että rullat törröttävät kolon suusta. Mitään kunnon onkaloa sen enempää kuin otustakaan ei löytynyt. Kuka on tämä nurmikon vieras?
Eipä otus taida olla sen kummempi kuin kastemato. En kylläkään tiennyt niiden erityisemmin rullaavan lehtiä (yhteen?). Ehkäpä kysyjä viittaakin vain yksittäisten lehtien kourumaiseen ulkonäköön.
Kastemato tulee sateisena yönä käytävästään ja kurottelee ympäriinsä. Ruumiinsa takapään sukasilla se pitää kiinni kolostaan ja pystyy salamannopeasti vetäytymään suojaan, kuten jokainen kastematoja pyydystellyt tietää.
Liero vetää koloonsa lehtiä, taitaa vain välillä kerätä liian isoja vastoja, jotka eivät mahdu käytävään. Sekoittamalla kariketta maaperään kastemato parantaa suuresti maan laatua. Tästä kirjoitti ensimmäisenä Charles Darwin 1880-luvulla.
Kauri Mikkola
Kauri Mikkola vastasi lukijoiden kysymyksiin vuosina 1985–2014. Mikkolan osa-alueella olivat kysymykset, jotka liittyvät selkärangattomiin, matelijoihin ja sammakkoeläimiin.
Omakotitalomme sammaloituneelle nurmikolle on viime vuosina enenevästi alkanut ilmaantua tiukasti pakkautuneita neulas- ja lehtikimppuja. Ovatko ne kenties kastematojen työtä ja mahdollisesti käytävien ilmastointia varten?
Lierojen eli kastematojen runsaudesta ja monimuotoisuudesta on tehty ensimmäinen maailmanlaajuinen kartoitus. Tulokset osoittavat, että maaperässä merkittävää työtä tekevät lierot saattavat olla arveltua herkempiä ilmastonmuutoksen vaikutuksille.