Hemmottele lieroja

Lierot aktivoituvat, kun routa alkaa hellittää otettaan. Suomen maaperässä mönkii melkein kaksikymmentä lierolajia, joista tutuimpia ovat kasteliero, peltoliero ja onkiliero.

Kukin laji elää omalla tavallaan maan eri kerroksissa. Kasteliero kaivaa pystysuoran käytävän, joka voi olla yli metrin syvyinen. Peltoliero sukkuloi pintamaassa, onkiliero karikkeessa ja aivan sen alla. Kaikkia niitä tarvitaan, sillä lierot kuohkeuttavat maa-ainesta mennessään, ja niiden käytäviä myöten maahan siirtyy happea ja kosteutta.

Lierojen ruokaa on lakastunut, mikrobien asuttama kasviaines. Lieron suoliston läpi kulkiessaan lehtikarike ja ruohonleikkuutähteet muuttuvat mainioksi kasvualustaksi, josta kasvien on helppo saada ravinteita käyttöönsä.

Puutarhurille liero on korvaamaton apuri, mutta niitä ei kannata jäädä odottelemaan. Maaperäekologi Jari Haimi Jyväskylän yliopistosta kertoo, että etenkin maan läpi tiensä syövät lierot leviävät hyvin hitaasti.

”Lieroja voi siirtää kukkapenkkiin kompostin tai muun runsaslieroisen maan mukana”, Haimi neuvoo.

Kuvitus: Juha Ilkka

Vinkki! Tee lieroille lokoisat oltavat puutarhassasi. Käännä rikkakasvit maan sisään matojen ruoaksi, mutta varovasti – kovakourainen maan kääntäminen on lieroille haitaksi. Huolehdi myös tasaisesta kastelusta, sillä siitä nauttivat niin lierot kuin kasvitkin.

Nauti yöttömästä yöstä

16.5. Aurinko lakkaa laskemasta Suomen päälaella, ja alkaa keskiyön auringon aika, yötön yö. Päivänpaistetta riittää Utsjoella heinäkuun loppuun saakka. Kesäpäivän seisauksena 21.6. yöttömästä yöstä nautitaan napapiirillä asti, ja etelämpänäkin Auringon reuna jää pilkistämään horisontin yli.

Vinkki! Nauti valoisista alkukesän öistä ulkona. Luonto ei käy nukkumaan: iltayöllä kulkiessasi voit kohdata vaikkapa metsänpohjalla rapistelevan siilin. Aamuyön tunteina pääset kuuntelemaan lintujen konserttia komeimmillaan, kun äänessä ovat taiturimaiset rastaat, kerttuset, satakieli ja punarinta.

Nappaa kevätversot talteen

Villivihannekset kannattaa hyödyntää nuorina versoina, sillä silloin ne ovat pehmeitä ja parhaan makuisia. Testaa erilaisia reseptejä ennakkoluulottomasti, mutta pidä huolta siitä, että olet tunnistanut herkkusi oikein. Kesän korvalla maistuvat tutut vuohenputki, maitohorsma ja nokkonen.

Vinkki! Jätä keräämäsi kasvin juuret maahan. Silloin se voi kasvattaa uuden verson leikatun tilalle ja satokausi jatkuu.

Poimi kevätsieniä

Touko- ja kesäkuussa alkaa sieni­kausi. Huhta­sienet nousevat lehtimetsiin ja onnekkaimpien puutarhoihin, ja korva­sienet kansoittavat hakkuuaukkoja. Korvasienen voi yrittää houkutella esiin rikkomalla maan pintaa paikasta, josta sientä on aiemmin löytynyt.

kastematolierotluonnonkalenterivillivihanneksetyötön yö

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €