Olen orvon peipon yksinhuoltaja. Miten ihmisen kasvattama lintu menestyy luonnossa, kun vapauttamisen aika pian koittaa? Pitääkö poikaselle opettaa ruuan hankinta?

Linnunpoikaset oppivat vähitellen itse hakemaan ruokansa itsenäistyttyään, mikä tapahtuu jonkin aikaa lentokyvyn saavuttamisen jälkeen. Ihmisen kasvattamalla linnulla on selvästi huonommat eväät maailmalle kuin omien vanhempien kasvattamalla, sillä se ei ole saanut esimerkiksi oppia vanhempien varoituksia eikä kasvaa osaksi omaa parveaan, sosiaalista hierarkiaa. Vapauttamisen aika ei siis tässä tapauksessa voi merkitä sitä, että eräänä päivänä linnunpoikanen saa tulla toimeen omillaan, vaan se pitäisi vähitellen totuttaa itsenäisyyteen.

Mutta mistä ihmeestä tällainen orpo peippo on ilmaantunut? Yksinäisetkään linnunpojat eivät tavallisesti ole orpoja, vaikka kyyhöttäisivät hiljaa paikallaan. Peipot esimerkiksi lähtevät pesästään jo ennen lentokykyisyyttä ja pyrkivät lähioksille pakoon mahdollisia pesärosvoja. Ne saattavat pudota maahankin, mutta ovat silti vanhempiensa hoidossa ja kipuavat uudelleen oksistoon. Lakikin kieltää luonnonvaraisten eläinten kasvatiksi ottamisen.

linnunpoikanenpeippo

Suomen Luonto tekee hyvää!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!