Keväällä perustettu kasvikerho (SL 4/2019) haastaa tänä kesänä lajintunnistustaitonsa monenlaisissa maisemissa. Tällä retkellä tutkitaan pikkuruista nevasuota.
Suon laidalla oli myös avointa vesipintaa. Kuvat: Anna Tuominen
Teksti: Anna Tuominen
Itä-Helsinkiläinen asuinalue kerrostaloineen on hädin tuskin kadonnut puiden taakse, kun puiden välissä pilkottaa avoin maisema. Suo on pikkuruinen aukea, halkaisijaltaan vain joitakin kymmeniä metrejä. Laskemme reput isolle kivelle ja suuntaamme katseet kasveihin.
Katse kiinnittyy ensin isokarpaloon. Marjoja on jonkin verran, ja ne pullistuvat jo hyvää vauhtia. Suon laidassa kulkee lenkkeilypolku, joten tämä marjapaikka lienee hyvin tiedossa.
Karpalo suikertaa joka puolella suota.
Muutama kukkakin yhä odottelee pölyttäjiä. Niiden toivossa varvulla keikkuu myös komea hämähäkki.
Tämä valkoinen kummajainen osoittautuu karpalon osaksi. Mikähän sieni tai muu tauti siihen on iskenyt?
Nevalla kasvaa muutama helposti tunnistettava, kookas kasvilaji. Niiden tunnistaminen onnistuu myös ilman kukkia, pelkkien lehtien perusteella. Näistä lajintunnistus on mukava aloittaa, sillä sekaantumisen vaaraa ei ole.
Vehkan vahapintaiset lehdet hohtavat pajukon lomassa.
Raatteen komeasta kukinnosta on muistona hauskat siemenkodat. Kolmilehdykkäinen nahkea lehti erottuu helposti sarojen seasta.
Kurjenjalan lehti muistuttaa kurjen leveitä varpaita.
Kurjenjalan näyttävät kukat kiinnostavat ötököitä. Mikähän kuoriainen tästä toukasta tulee?
Variksenmarjan satokausi on jo alkanut.
Suurin osa suosta on matalakasvuista saraa tai aukeaa sammalpintaa, joka joustaa ja hyllyy kumppareiden alla.
Sammalpintaa täplittää ihmeellinen pyöreälehtikihokki. Siemenkodat kypsyvät jo hyvää vauhtia, mutta joitain nuppuja näkyy vielä. Retkelle olisi pitänyt lähteä aamutuimaan, sillä kihokkien kukat avautuvat vain lyhyeksi hetkeksi ja sulkeutuvat jo hyvissä ajoin ennen auringonlaskua.
Kihokit tuottavat tahmeaa nestettä, johon hyönteiset tarttuvat kiinni.
Pyöreälehtikihokilla on pitkä ja hoikka kukkavarsi.
Haaveilemme kämmeköiden löytämisestä, mutta mättäiden tuijottelu ei tuota tulosta. Suonlaidan penkalta löytyy onneksi muutama koreasti kukkiva maariankämmekkä.
Maariankämmekkä kasvaa mustikanvarpujen seassa.
Kämmekkäkasvit kuuluvat samaan heimoon kuin viherkasveinakin pidetyt orkideat, ja näiden kukkien perusteella se on kyllä helppo uskoa!
Monilla kämmeköillä on täplikkäät lehdet.
Soilla keskeisiä lajiryhmiä ovat sarat ja vihvilät. Ne aiheuttavat meille päänvaivaa, mutta työnjako toimii: toinen lukee ääneen kasvikirjasta tuntomerkkejä, toinen yrittää löytää niitä kasveista.
Tähtisaran nimi kuvaa hyvin kauniita tähkiä. Laji on yhtäläistähkäinen, eli sen kaikki tähkät ovat samannäköisiä.
Riippasaralla on erikseen hede- ja emitähkät. Hedetähkä on ohut ja sijaitsee aivan varren päässä.
Jokapaikansara on riippasaran tavoin erilaistähkäinen.
Suovilloista näyttävä tupasvilla on helppo tunnistaa, mutta tämän kanssa kuluu hetki. Päädymme luhtavillaan.
Jouhivihvilä näyttää siltä, kuin sen kukinto kasvaisi keskeltä vartta. Kärkiosa on kuitenkin todellisuudessa kukinnon tukilehti.
Soiden tarkka tyypittely happamuuden ja ravinteisuuden mukaan perustuu rahkasammaliin. Niiden tunnistamisessa riittää haastetta, joten tällä kertaa tyydyimme vain arvailemaan. Mutta onko tässä sammal ollenkaan vai sittenkin etana?
Päätämme lopettaa tältä illalta. Lähtiessä löydämme suon reunalle kaatuneen puun rungolta limasienen. Tämä lienee yksi niistä tutuimmista, siis sudenmaito.
Nyt tarkkana – luurangon yksityiskohdat paljastavat, millaisesta menijästä on kyse. Pystytkö loihtimaan lihat luiden päälle ja keksimään, mikä eläin kuvassa on?