Suomen Luonnon kesäkisassa yleisön suosikiksi yli 1300 kuvan joukosta nousi vantaalaisen Satu Pennasen Keinuva kuningatar. Siinä hämähäkki on kutonut verkkonsa keinunrenkaan keskelle.

Asiakasvastaavana asiakkuusmarkkinointitoimisto SEK Loyalissa työskentelevälle Pennaselle valot, värit ja muodot ovat tärkeitä. ”Aurinko oli juuri laskemassa ja verkko kimalteli hienossa vastavalossa”, hän kertoo.

”Juoksin hakemaan kameran ja jalustan. Kuvasin kaunista seittiä ja hämähäkkiä innoissani useista kuvakulmista. Halusin saada kuvaa mahdollisimman paljon valon välkettä.”

”Kuvaa kilpailuun lähettäessäni mietin, että kuva ei ole tyypillinen lähikuva, pääkohde eli hämähäkki on kuvassa sen verran pienessä roolissa. Hämähäkkiä tärkeämpää oli kuitenkin saada kuvaan nimenomaan auringon kulta ja timantit verkossa. Kohde keinui koko ajan, joten kuvasin sitä varmaankin melkein tunnin.”

Digikuvaus on Pennasen mukaan tuonut rajattomasti kehittymismahdollisuuksia. ”Voi kuvata lähes niin paljon kuin haluaa ja virheet voi korjata heti.”’

1376852093-Keinuvakuningatar

Satu Pennasen Keinuva kuningatar.

Elinikäinen kiinnostus

Satu Pennanen aloitti kuvaamisen jo alle 10-vuotiaana. Pienellä vanhemmilta saadulla kameralla alkoi filmille tallentua talvivaloa, -maisemia ja muun muassa lumikiteitä.

”Olin hirveän innoissani, mutta silloinhan filmiä piti säästää ja kuvauskohteita tuli harkita tarkkaan. Filmirulla kehitettiin ehkä puolen vuoden välein.”

Lukioaikana Pennanen oli vaihto-oppilaana yhdysvaltalaisessa koulussa, missä oli tarjolla paljon taideaineita, muun muassa valokuvausta. Myös pimiötyöskentely oli mahdollista.

”Opetus ulottui neulanreikäkameran tekemisestä kuvien kehittämiseen. Pilasin kaikki vaatteeni kehitysnesteillä.”

Kursseilta varmuutta

Noin viisi vuotta sitten valokuvaus alkoi kiinnostaa Pennasta tosissaan. Niinpä hän aloitti valokuvauskurssit Vantaan aikuisopistossa, missä opettajana oli luontokuvaaja Jorma Peiponen. Siellä avautuivat myös kameran tekniset mahdollisuudet; uusi maailma!

”Aikuisopiston jälkeen olen tehnyt monenlaisia täsmäiskuja”, Pennanen kertoo.

”Olen ollut kuvaamassa muun muassa Kilpisjärvellä, useissa Etelä-Suomen kansallispuistoissa, Porkkalassa ja monissa pääkaupunkiseudun luontokohteissa.”

Luonnontuntemus on kurssien myötä parantunut väkisinkin.

”Kuvausreissuilla kuvataan nimettyjä kohteita, kasveja, sieniä tai muita luonnon yksityiskohtia. Kurssin lopuksi pidetään kuvien katselutilaisuuksia, joihin jokainen valitsee joka kohteesta omasta mielestään parhaan otoksen. Se onollut todella antoisaa ja perspektiiviä antavaa.”

Nykyään Pennanen tekee kuvausreissuja omin päin. ”Voin lähteä kävelemään yksin vaikkapa Riisitunturille, missä on aivan hiljaista ja upeaa. Kun löydän kuvauskohteen ja saan keskittyä siihen ihan rauhassa, ammennan siitä voimaa arkeeni enemmän kuin mistään muusta.”

Palaute kannustaa

Viime vuosiin asti Pennanen on kuvannut lähinnä vain omaksi ja perheensä iloksi. Nyt hän on rohkaistunut osallistumaan. ”Tuntuu kivalta kuulla, että muutkin tykkäävät”, hän sanoo. ”Elokuussa laitoin ensimmäisen kerran kuviani Suomen Luonnonvalokuvaajien fb-sivuille. Ja kun yhtäkkiä sain reilusti tykkäyksiä ja hyvää palautetta kuvilleni, tuntui että alan löytää oman juttuni.” Nyt tukku tykkääjiä löytyi myös Suomen Luonnon lukijoista.

 

Satu Pennanen lähetti maiseman Kolilta lukijoittemme iloksi.

 

Satu Pennasen Keinuva kuningatar -kuva voitti Kesäkisan yleisöäänestyksen.

 

kesäkisa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €