Vuoden 2018 Suomen Luonnon kesäkisassa selvitettiin, kuinka yleisiä rantakäärmeiden korva­laikkujen eri väri­muodot ovat Suomessa. Havaintoja saatiin yhteensä peräti 226.

Runsaimpia ovat rantakäärmeet, joiden korvalaikut ovat keltaiset. Oransseja ja vaaleita korvalaikkuja nähtiin yhtä paljon, noin 20 prosentilla nähdyistä rantakäärmeistä. Mustat ja mustaruskeat värimuodot olivat harvinaisimpia.

Pylväät kertovat ilmoitettujen rantakäärmeiden korvalaikkujen värien yleisyyden. Käärmeiden, joiden korvalaikut ovat keltaiset, tiedetään olevan sekä nopeimpia pakenemaan että hanakimpia puolustautumaan.

Ruotsalaistutkimuksen perusteella tiedetään, että perintö­tekijöiden lisäksi lämpötila, jossa munat kehittyvät, vaikuttaa poikasen korvalaikkujen väriin.

Keltakorvaisia käärmeitä syntyy eniten pesissä, missä haudonta­­lämpötila on 27–31 astetta. Niitä Suomen Luonnon lukijat näkivät eniten. 23–25 asteen lämpötilassa syntyy pää­asiassa vaalea- ja oranssikorvaisia käärmeitä. Puhtaan valkoiset korvalaikut ovat rantakäärmeillä melko harvinaiset. Nämä käärmeet kehittyvät alhaisessa, 21–23 asteen lämpö­tilassa. Mustakorvaiset käärmeet ovat niin harvinaisia, että niille edullinen kasvulämpötila ei ole tiedossa.

Kiitos kyselyyn vastanneille! Kaikkien kesken arvottiin Haglöfsin reppu. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

kesäkisakäärmeetrantakäärme

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.