Kaupunki on pölyttäjähyönteisille hankala elinympäristö. Asfalttiaavikon keskellä risteilevistä pensasaidoista ja istutuksista pitäisi löytää aina se, joka kulloinkin kukkii. Esimerkiksi kimalainen on hyvä suunnistamaan ja palaa paikkoihin, joista apetta on löytynyt runsaasti. Eilinen voikukkameri on kuitenkin saattanut joutua ruohonleikkurin hampaisiin ja tilalle on löydettävä jotain uutta.

Pölyttäjiä voi auttaa luomalla parvekkeelle keitaan niitä varten. Parvekkeen koolla ei ole väliä, sillä kukoistava kukkalaatikko ranskalaisella parvekkeellakin on aina tyhjää parempi.

Pölyttäjät kiittävät kestityksestä, sillä esimerkiksi mansikka ja tomaatti tuottavat huolellisesti pölytettyinä paremman sadon. Tässä vinkkejä pölyttäjäystävälliseen parvekepuutarhaan!

1. Valitse kasvit huolella

Pörriäisille kelpaavat monenlaiset kukkakasvit, ja yhteisiä suosikkeja löytyy varmasti! Hyvä lista sopivista kasveista löytyy muun muassa tästä Ylen jutusta.

Pölyttäjille olisi hyvä olla koko ajan jotain tarjolla, ja siksi keväällä kannattaa kipaista kaupasta narsisseja kevätperhosten ja kimalaiskuningattarien mieliksi, kun omat kasvatukset ovat vasta pieniä taimia.

Muista myös valita sopivat kasvit parvekkeelle tulevan valon määrän mukaan.

Ruiskukka pärjää hyvin parvekelaatikossa, kukkii pitkään ja ruokkii pölyttäjät. Kuva: Anna Tuominen

2. Jouduta kukintaa esikasvatuksella

Esikasvatettu tomaatti alkaa tuottaa satoa nopeammin. Tomaatti hyötyy hyönteispölytyksestä, vaikka tuulipölytyskin riittää. Kuva: Anna Tuominen

Laita siemenet itämään jo varhain, siemenpussin kyljestä löytyy ohjeistus. Esikasvatus sisällä antaa taimille varaslähdön, ja yöpakkasten mentyä ne voi koulia parvekkeelle isompiin ruukkuihin. Sopivia purkkeja esikasvatukseen saa vaikkapa muovisista jäätelöpaketeista tai kartonkitölkistä leikkaamalla.

Anna pikkutaimille tarpeeksi valoa, sillä muuten ne kasvavat nopeasti pitkiksi ja honteloiksi eivätkä meinaa pysyä pystyssä.

3. Anna yrttien kukkia

Monesti kukintaa aloittelevat yrtit latvotaan, jotta ne tuottaisivat tuoretta versoa koko ajan. Jätä ainakin osa nupuista rauhaan ja anna yrttien kukkia. Parvekkeella talvehtinut ruohosipuli tekee nuput jo varhain, kun siemenestä kasvatetut yrtit ovat vielä pieniä taimia. Myös muut yrtit, kuten timjami, oregano, minttu ja basilika, kannattaa jakaa pölyttäjien kanssa.

Säästä ainakin osa ruohosipulin nupuista ja anna niiden kukkia. Kuva: Anna Tuominen

Pölyttäjät rakastavat kukkivia yrttejä. kuva: Anna Tuominen

4. Torju tuholaiset pölyttäjäystävällisesti

Hyönteismyrkyt tekevät hallaa pölyttäjille, eivätkä ne käyttäjälleenkään terveydeksi ole. Myrkkyjen kanssa on myös oltava tarkkana, jos kyseessä on syötäväksi tarkoitettu kasvi.

Helpointa on ehkäistä tuholaisongelma ennakolta tai havaita se ajoissa. Vihannespunkit torjut riittävällä kastelulla ja lannoituksella, sillä ne kärkkyvät kärsiviä kasveja. Kääntele lehtiä säännöllisesti, jotta huomaat kirvat ja muut jo silloin, kun niitä on vain vähän. Silloin niitä voi torjua vaikkapa nokkosvedellä tai laimealla mäntysuopaliuoksella.

Koteja erakoille

5. Avaa parvekelasit

Yhä useammassa parvekkeessa on lasit. Niitä olisi kuitenkin hyvä pitää mahdollisimman paljon auki, jotta pölyttäjät löytävät sisään ja jottei lämpötila nouse kasveille liian korkeaksi. Kylminä kevään öinä taimet kannattaa pitää lämpiminä ja lasit kiinni, mutta avaa lasit taas kun aurinko alkaa lämmittää. Myöhemmin kesällä lasit suojaavat parvekepuutarhaa ukkospuuskilta, mutta muuten ne kannattaa pitää auki.

Tumma ruukku saattaa paahteisella parvekkeella kuumeta liikaa. Siksi tämä tarhakylmänkukan verso sai auringonpuoleiselle kyljelleen folion valoa heijastamaan.

lähiluontoparvekepuutarhapölyttäjäpuutarhapölyttäjätruukkukasvitvinkityrtit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.