Tänä viikonloppuna alkaa Luonto-Liiton Kevätseuranta, jossa tarkkaillaan kevään merkkejä eläin- ja kasvilajien avulla. Tämän vuoden teemana on maa, vesi ja ilma, ja havaintoja toivotaan erityisesti lumen sulamisesta, jäiden lähdöstä ja ilman lämpötiloista.

Kevätseurannassa seurataan ensiesiintymisiä sekä lajien runsastumista. Runsastumista havainnoidaan seitsemän viikonlopun ajan: 16.-17.3., 30.-31.3., 13.-14.4., 27.-28.4., 11.-12.5., 25.-26.5 ja 8.-9.6. Ensiesiintymisiä voi ilmoittaa milloin vain ja tulospalvelusta löytyykin jo havaintoja laulujoutsenista, pälvistä ja jäälautoista.

Havaintoja voi tehdä kuka vain ja ne voi ilmoittaa helposti nettilomakkeella. Netin tulospalvelussa havainnot näkyvät sitä mukaa kun niitä tulee. Torstai-aamuisin, 21.3. alkaen, havainnoista kerrotaan myös Ylen aamu-tv:ssä.

Kevätseurantaa on tehty vuosittain 1960-luvun alusta lähtien. Vuodesta 1993 lähtien havainnot on  talletettu myös Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Niiden avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina, ja tietoja voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Kevätseurannassa on mukana myös Suomen luonnonsuojeluliitto sekä Natur och Miljö, joka vastaa kampanjan ruotsinkielisestä toteutuksesta.

Luonto-Liiton kevätseuranta

kevätkevätseuranta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.