Eilen toukokuun 8. päivänä Siikajoella Perämerellä nähtiin suurin määrä levähtäviä kiljuhanhia, yhteensä 112 yksilöä, sitten vuoden 1963. Viime vuonna kiljukkaita havaittiin 104 yksilöä parhaana päivänä, ja kevään aikana yhteensä 105 lintua. Viime vuonna ennätys rikottiin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja tämä vuosi on osoittautunut viime vuottakin paremmaksi.

Kiljukkaat saapuvat Perämerelle yleensä vapun tienoilla ja viipyvät pari kolme viikkoa, kunnes jatkavat matkaansa kohti viimeistä etappia Norjan Porsanginvuonolla. Tänäkin vuonna ensimmäiset kiljuhanhet havaittiin jo 1.5. normaalissa aikataulussa, vaikka kevät on nyt myöhässä. Perämeri on suurelta osin vielä jäässä rantoja myöten, mutta pellot ja merenrantaniityt ovat ehtineet jo sulaa.

Kiljuhanhien kevätmuutto on tänä vuonna edennyt normaalissa tahdissa. Viimeiselle muuttoetapille Pohjois-Norjaan hanhet saapuvat yleensä toukokuun 10. päivän tienoilla. Kuva: Riikka Kaartinen

Sääennusteiden mukaan kelit tulevat olemaan viileät koko viikon pohjoisten tuulten vallitessa. Nyt Perämerelle kertyneet kiljuhanhet jatkavat muuttoa vasta kun tuuli kääntyy etelään. Karaistuneita kiljuhanhia viileät kelit eivät kuitenkaan haittaa. Ne saapuvat tunturien pesimäseuduillekin heti jäiden lähdettyä järvistä kesäkuun alussa.

Kiljuhanhia Siikajoella 7. toukokuuta. Ensimmäinen hanhi vasemmalta on tundrahanhi, joka muistuttaa kiljuhanhea. Kuva: Tapio Kostet

Kiljuhanhet ruokailevat aamuisin ja iltaisin pelloilla, ja viettävät päivät lepäillen laakeilla rantaniityillä. Tänä aamuna 8. toukokuuta suurimmassa parvessa nähtiin 79 kiljuhanhea. Kiljuhanhitarkkailusta vastaa WWF Suomen kiljuhanhityöryhmä ja Metsähallitus.

kevätkevätmuuttokiljuhanhen muuttokiljuhanhiPerämeri

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.