Näsiä alkaa kukkia varhain keväällä. Sen vaaleanpunaiset, kellomaiset kukat avautuvat ryppäinä varren nuorimmista osista.

Tavallisesti kukinta ajoittuu eteläisessä Suomessa huhtikuulle ja etenee lumien sulaessa kohti pohjoista, mutta kelien salliessa näsiä voi aloittaa paljon aikaisemminkin. Leutona ja lumettomana alkuvuotena 2020 Suomen Luonnon lukija löysi kukkivan näsiän jo tammikuun lopulla.

Lajin englanninkielinen nimi February Daphne paljastaa, että näsiä kukkii Iso-Britannian leudossa ilmastossa jo helmikuussa.

Myös kasvin tieteellinen nimi Daphne mezereum kertoo siitä paljon.

Kreikkalaisen mytologian hahmo Dafne pääsi pakenemaan takaa-ajajaansa muuttumalla laakeripuuksi. Nimi viittaa näsiän lehtiin, jotka muistuttavat laakerinlehteä. Lehdet puhkeavat varsien latvoihin vasta kukinnan loppupuolella.

Mezereum taas tulee persiankielisestä tappamista tarkoittavasta sanasta. Eikä ihme, sillä kasvi on kokonaan myrkyllinen.

Jo pelkästään ihokosketus kasvin sisältämän nesteen kanssa voi aiheuttaa ärhäkän reaktion.

Erityisen paljon myrkkyä on kasvin punaisissa marjoissa. Linnuille marjat eivät kuitenkaan ole vaaraksi, vaan rastaat ja muut marjalinnut ovat näsiälle tärkeä keino levittää siemenensä kauas emokasvista.

Näsiän voi löytää lehtojen ja lehtomaisten metsien laitamilta Ahvenanmaalta Metsä-Lappiin. Tuoksuvat kukat houkuttelevat kevään ensimmäisiä pölyttäjiä.

Keväällä pörriäiset hakeutuvat auringon lämpöön, ja siksi myös näsiälle hyvä kasvupaikka on valoisa ja lämmin.

Vinkki! Myrkytystietokeskuksen nettisivuilla on lajihaku, josta selviää, onko kasvi myrkyllinen vai ei. Samasta paikasta saa myös vuorokauden ympäri puhelinneuvontaa, jos epäilee myrkytystä tai tarvitsee ohjeita ensiapuun.

kevätkevätkukatluonnonkalenterimyrkkykasvitnäsiäpölyttäjät

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €